krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Zapraszamy do Biblioteki Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach na wystawę „Polska reklama socjalistyczna w latach 1945-1989"
aaa
Bistro z okienkiem bar-drive PSS Społem Białystok
Bar z 60 miejscami konsumpcyjnymi mieści się przy ul. Brzechwy 3.
aaa
Supermarket Tęcza PSS Społem Białystok finalistą ogólnopolskiego Plebiscytu na Najlepsze Stoisko Mięsno – Wędliniarskie.
W stołecznym Hotelu Marriott odbył się III Kongres Mięsny Wiadomości Handlowych 2018, któremu towarzyszyło rozstrzygnięcie ogólnopolskiego Plebiscytu...
aaa
Ponowne otwarcie Universamu „Grochów" w galerii handlowej „Rondo Wiatraczna"
Inwestycja została zrealizowana przez konsorcjum stworzone przez firmę developerską Dantex oraz „Społem" WSS Praga Południe.
Copyright by KZRSS "Społem"

Na początku 2017 roku w sklepikach szkolnych pojawią się drożdżówki „Radziwiłłówki"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2017 Opublikowano: piątek, 20, styczeń 2017

Ministerstwo Zdrowia i Ministerstwo Edukacji Narodowej podjęły w ubiegłym roku działania zmierzające do obniżenia wymagań związanych z zawartością m.in. cukru w artykułach sprzedawanych w sklepikach szkolnych.

Na wniosek tych resortów została opracowana technologia dla drożdżówek (uprzednio wycofanych ze sklepików szkolnych) z zawartością cukru poniżej 15 g, tłuszczu 10 g, oraz 45 g sodu (1,2 g soli) w 100 g gotowego produktu. Parametry te uzyskano w ramach prac na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Mimo tych ograniczeń wyrób finalny jest smaczny i powinien zdobyć uznanie wśród uczniów.
Produkcją koncentratu mąki zajmie się firma „AKO" z Bydgoszczy, a nadzieniem Frużeladą, w kilku smakach – „ZENTIS" Sp. z o.o. z Siedlec. Za przychylność i akceptację prozdrowotnego produktu ze strony ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła nadano drożdżówce znak towarowy „Radziwiłłówka".
Właścicielem znaku jest Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej powołana przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Będzie on udostępniany producentom pod warunkiem przestrzegania zarówno receptury jak i procesu produkcyjnego.
Produkt powinien pojawić się w szkolnych sklepikach na początku 2017 roku. Ponadto, jak wynika z przekazanych informacji, „Radziwiłłówka" otrzyma znak „Produkt Polski".