Previous Next
Jak Feniks z popiołów - Częstochowski Sezam W miesięczniku Handel ukazał sie artykuł autorstwa Katarzyny Pierzchały o częstochowskim Sezamie. Poniżej treść artykułu: Częstochowski Sezam mieści się przy ul. Jagiellońskiej...
„Półtora wieku „Społem” - przegląd artykułów W "magazynvip.pl" oraz w siódmym numerze "Mieszkańca" ukazały sie artykuły dotyczące obchodów 150-lecia spółdzielni spożywców: Półtora wieku „Społem" - Kto z nas...
Supermarket „Batory" należący do PSS „Społem" w Hajnówce wyróżniony W dniu 28 lutego 2019 roku w Hotelu Marriott odbył się IV Kongres Mięsny 2019, podczas którego rozstrzygnięto plebiscyt na najlepsze stoiska...
Działalność społeczno – oświatowa WSS „Społem" Sródmieście w pierwszym kwartale 2019 Po raz piąty w styczniu odbył się Przegląd Kolęd i Pastorałek „Kolędowy czas... , którego organizatorem jest współpracujące ze śródmiejską spółdzielnią Przedszkole...
„Zawieszona zupa" – Akcja wspierająca potrzebujących organizowana przez Spółdzielnie „Społem" w Słupsku Zimą zawiesiliśmy tysiące zup dla osób ubogich i samotnych. Ponad siedem i pół tysiąca zawieszonych zup otrzymali potrzebujący w sezonie zimowym w...
„Społem" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Rzeszowie laureatem konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom W TYGODNIKU SOLIDARNOŚĆ  w dniu 29 marca 2019 roku ukazał sie artykuł autorstwa Andrzeja Berezowskiego. Poniżej treść artykułu: We wtorek, 19 marca,...
Prestiżowe wyróżnienia dla „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Głogowie PSS „Społem" w Głogowie została wyróżniona przez Instytut Europejskiego Biznesu w XI edycji Konkursu Brylanty Polskiej Gospodarki 2018. Nagroda jest przyznawana na...
Dobre wieści z Wilkowic, gdzie w dniach 23-24 lutego 2019 rozegrane zostały Halowe Mistrzostwa Polski Seniorów w łucznictwie W dniach 23-24 lutego 2019 odbyły się jedne z największych mistrzostw łuczniczych w naszym kraju - XXXVII Halowe Mistrzostwa Polski Seniorów 2019....
Ograniczenie handlu w niedziele: kto zyskuje, kto traci, co trzeba zmienić? Przedstawiamy wybrane fragmenty dyskusji radiowej Polskie Radio 24.pl: Co trzeci Polak uważa, że każda niedziela powinna być handlowa, co piąty jest za...
"Społem" PSS "Robotnik" w Zamościu ponownie zwiększył obroty W Dzienniku Gazecie Prawnej w dniu 27.02.2019 ukazał się artykuł pt: „Robotnik" ponownie zwiększył obroty" autorstwa Jakuba Lisieckiego współpr. Adrian Morel. Poniżej...
Otwarcie sklepu firmowego Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie po dokonaniu modernizacji. Sklep Firmowy Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie przy ul. Lubelskiej 12/14 zawsze kojarzył się klientom z wyjątkowym pieczywem produkowanym w piekarni „Lubelska". Od...
Spotkanie Prezesa Zarządu KZRSS „Społem" Ryszarda Jaśkowskiego z Wicemarszałek Sejmu RP Małgorzatą Kidawa - Błońską W dniu 14 lutego 2019 roku w biurze Wicemarszałka Sejmu RP odbyło się spotkanie Prezesa Zarządu KZRSS „Społem" Ryszarda Jaśkowskiego z Wicemarszałek...
Copyright by KZRSS "Społem"

Nowy sklep "Społem" PSS w Busku – Zdroju przyjazny dla kuracjuszy i mieszkańców miasta

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2013
Opublikowano: wtorek, 10, wrzesień 2013

Przed tegorocznym sezonem letnim "Społem" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Busku – Zdroju uruchomiła kolejną placówkę handlową w sercu Zdroju przy ul. Rzewuskiego.

Sklep spożywczo-przemysłowy, oferujący także pamiątki z Buska – Zdroju, jest bardzo przyjazny dla kuracjuszy i mieszkańców miasta. Dla wygody wszystkich klientów, a szczególnie tych, którzy poruszają się na wózkach inwalidzkich, zapewniono w nim szerokie schody, podjazd dla wózków inwalidzkich, drzwi uruchamiane fotokomórką i szerokie alejki wewnątrz sklepu.

Oferowany w sklepie bogaty asortyment artykułów spożywczych, takich jak świeże owoce i warzywa, wędliny, ciasta i pieczywo bez polepszaczy chemicznych, cieszy się dużym zainteresowaniem klientów.

Sklep ten został uruchomiony w dniu 8 czerwca br.

Czytaj więcej...

Wywiad Prezesa Zarządu "Społem" PSS w Sławnie dla "Tęczy Polskiej"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2013
Opublikowano: wtorek, 10, wrzesień 2013

W Magazynie Krajowej Rady Spółdzielczej "Tęcza Polska", z sierpnia br., opublikowano wywiad z Kazimierzem Małeckim – prezesem Zarządu "Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Sławnie. Wywiad, pod tytułem: "Tort na życzenie", przeprowadził redaktor Jan Mazur.

Oto treść tego wywiadu.

Czym dzisiaj dysponuje wasza spółdzielnia?

– Mamy 8 placówek handlowych, zakład piekarsko-ciastkarski oraz Spółdzielczy Dom Handlowy "Jantar", w którym mieści się również siedziba zarządu naszej spółdzielni. W tym miejscu przed wojną był ratusz miejski. Proponowałem nawet burmistrzowi kupno tego domu, ale nie skorzystał z oferty.

Co się zmieniło w wyglądzie i wyposażeniu waszych sklepów?

– Wszystkie nasze sklepy zostały gruntownie zmodernizowane. Wymieniono instalacje wodną, kanalizacyjną, elektryczną. Gruntownie odnowiono wnętrza i elewacje sklepów, które zyskały nową kolorystykę. Wymieniliśmy podłogi i posadzki. Sklepy zostały wyposażone w nowe regały, lady i urządzenia chłodnicze. Cała sieć została skomputeryzowana. Wszystkie sklepy są podłączone do serwera głównego, co pozwala nam na bieżąco śledzić wyniki sprzedaży i stan zapasów. Jest godzina 8.00 rano, a ja już mam na biurku wyniki za dzień wczorajszy. Wiem co się działo w poszczególnych placówkach. To pomaga w kierowaniu spółdzielnią oraz szybko reagować i podejmować właściwe decyzje.

Co robicie, aby klienci przychodzili do was a nie do konkurencji?

– Troska o klienta i dobre zaopatrzenie naszych sklepów to dla nas sprawa najważniejsza. Wydaliśmy ponad 6 tysięcy kart stałego klienta "Społem", co na 13 tysięcy mieszkańców Sławna jest bardzo dużo. Praktycznie każda rodzina korzysta z takiej karty. To jest zasługa zarządu, rady nadzorczej i pracowników spółdzielni. Dzięki spółdzielczej solidności, kulturze obsługi, fachowości udało nam się pozyskać zaufanie klientów. Nie jest to łatwe, ponieważ rośnie konkurencja, w pierwszym rzędzie tej sieci gdzie "stosuje się codziennie niskie ceny". Staramy się, aby ceny w naszych sklepach nie odbiegały od tych, które oferuje konkurencja. Powszechne są opinie, że ludzie coraz bardziej przekonują się do społemowskich sklepów i polskich produktów. W naszych sklepach stosujemy również promocyjne weekendowe ceny. Najczęściej dotyczy to mięsa, wędlin i pieczywa. Dużą wagę przywiązujemy do lady mięsnej i dlatego jest ona ładnie urządzona. Mamy stałych, sprawdzonych dostawców. Potrafimy dogodzić klientowi i przygotować porcje mięsa zgodnie z jego życzeniami. Dużą wagę przywiązujemy również do lady nabiałowej, bo to jest druga pozycja w naszej sprzedaży.

Jak pracownicy są przygotowani do tych poważnych wyzwań?

– Dbamy o stabilność kadry. Cenimy zasłużonych, doświadczonych pracowników. Prowadzimy szkolenia nie tylko na temat kultury i sztuki skutecznej sprzedaży, ale także szkolenia specjalistyczne dotyczące na przykład umiejętnej ekspozycji i sprzedaży mięsa. Raz w kwartale spotykamy się z pracownikami i rozmawiamy z nimi o tym co robić, aby klienci byli zadowoleni.

To wszystko ważne, ale chleb jest najważniejszy. Jaki jest ten chleb ze spółdzielczej piekarni?

– Piekarnia spółdzielcza dostarcza pieczywo od 1946 r. Po starej nie ma śladu. W jej miejscu stoi nowa piekarnia, wyposażona w dwa nowoczesne ciągi produkcyjne. Dbamy o tradycję i naszą spółdzielczą markę. Mamy dobrych, doświadczonych piekarzy, którzy potrafią wypiekać pieczywo na naturalnych zakwasach, według starych receptur. To samo dotyczy słodkiego pieczywa, czyli różnego rodzaju słodkich bułeczek oraz ciastek i wymyślnych tortów. Spełniamy każde życzenie tortowe, bo mamy świetnych cukierników.

Za co jeszcze klienci was cenią?

– Za to, że z myślą o nich organizujemy wiele konkursów, że wspieramy kulturę, oświatę i sport w mieście. Sponsorujemy wiele imprez, które odbywają się w Sławieńskim Domu Kultury, w Ośrodku Sportu i Rekreacji oraz w amfiteatrze. Wszędzie tam jesteśmy obecni i widoczni. Pomagamy tym, których dotknęło nieszczęście. Ostatnio odbył się turniej piłkarski służb mundurowych (Straż Graniczna, leśnicy, strażacy i policja), z którego dochód został przeznaczony na leczenie ciężko chorego chłopca. Takie turnieje odbywają się od kilkunastu lat. Udało się już pomoc: Amelce, Adamowi, Kacprowi... Wspieramy również popularne Festiwale Orkiestr Dętych oraz Festiwal im. Marka Grechuty.

Od kiedy pan jest prezesem zarządu?

– To stanowisko objąłem w trudnym okresie, bo w styczniu 1989 r. Rozpoczynała się nowa epoka w dziejach całej polskiej spółdzielczości i naszej spółdzielni. Na szczęście wcześniej przez 8 lat byłem przewodniczącym rady nadzorczej i to ona zaproponowała mi objęcie funkcji prezesa. Ludzie mnie znali, mieli zaufanie i wierzyli, że jestem dobry na trudne czasy. Tak jak dawniej przywiązuję dużą wagę do pracy rady nadzorczej, na której zrozumienie i pomoc mogę zawsze liczyć. Są w niej doświadczeni spółdzielcy, w tym cztery emerytki, byłe pracownice, które znają spółdzielnię od podszewki i potrafią myśleć jak prawdziwi jej gospodarze.

Co w pana pracy jest najważniejsze? Co jest źródłem sukcesów spółdzielni?

– Po pierwsze to troska o klienta. Trzeba obok niego chodzić na paluszkach, aby był zadowolony i wydeptywał ścieżki do naszych sklepów. A po drugie to pracownicy. Otaczam szacunkiem starszych doświadczonych i zasłużonych pracowników, a jednocześnie potrafię współpracować z młodymi, którzy są otwarci na nowe propozycje i nowe rozwiązania, bo lepiej czują i rozumieją współczesny, świat oraz rewolucję informatyczną. To w dużym stopniu dzięki nim udało się wprowadzić komputeryzację w naszej spółdzielni.

Jest pan już w wieku emerytalnym. Co dalej?

– Rada nadzorcza zdecydowała, że do końca obecnej kadencji o więc do przyszłego roku pozostaję na tym stanowisku. To kawał życia związanego ze spółdzielnią i ludźmi, z którymi przyszło mi pracować. Jestem z tych lat zadowolony. Jednego tylko żałuję, że po roku 1990, kiedy rozwalono spółdzielczość słynną "specustawą" my społemowcy nie potrafiliśmy połączyć sił, aby wykorzystać naszą ogromną szansę. Razem stalibyśmy się potęgą, której nie straszna byłaby żadna konkurencja. W przyszłym roku upłynie 25 lat od kiedy jestem prezesem. Będzie okazja na jubileuszowy spółdzielczy tort życzeniowy.

Dziękuję za rozmowę.

Czytaj więcej...

Zaproszenie na XIV Międzynarodowy Festiwal Spółdzielczych Zespołów Artystycznych "Tęcza Polska" w Polanicy Zdroju

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2013
Opublikowano: czwartek, 05, wrzesień 2013

W dniach 4 – 6 października br. na scenie Teatru Zdrojowego im. Mieczysławy Ćwiklińskiej w Polanicy Zdroju odbędzie się XIV Międzynarodowy Festiwal Spółdzielczych Zespołów Artystycznych "Tęcza Polska" pod patronatem honorowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Lidii Geringer de Oedenberg – posłanki do Parlamentu Europejskiego. Organizatorem Festiwalu jest Krajowa Rada Spółdzielcza w Warszawie. Mecenat i współpracę zapewniają Urząd Miasta w Polanicy Zdroju i Starostwo Powiatowe w Kłodzku. Jury Konkursu będzie przewodniczył Wiesław Ochman.

Program Festiwalu przewiduje:

4 października (piątek)

Godz. 17.30 – Uroczyste otwarcie i koncert inauguracyjny
Godz. 18.15 – 21.00 – Koncert I

5 października (sobota)

Godz. 11.00 – 13.00 – Koncert II
Godz. 15.00 – 16.00 – Parada zespołów (Park Zdrojowy)
Godz. 16.30 – 19.30 – Koncert III

6 października (niedziela)

Godz. 12.30 – 14.30 Koncert Galowy i zakończenie.

Ankietę oraz informacje o zespole (program występu, zdjęcia itp.) należy przesłać do dnia 15 września br. pod adres: Redakcja "Tęcza Polska", ul. Jasna 1, 00—013 Warszawa, tel./fax: 22 828 65 11.

Zespoły, które uczestniczyły już w Festiwalu mogą wystąpić pod warunkiem zmiany repertuaru.

Informacji o techniczno-organizacyjnych szczegółach Festiwalu udziela: Miejskie Centrum Kultury, ul. Lipowa 2, 57—320 Polanica Zdrój, tel.: 74 869 06 43, fax: 74 868 10 04.

Czytaj więcej...

Wywiad Członka Zarządu "Społem" PSS w Słupsku dla "Głosu Pomorza"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2013
Opublikowano: czwartek, 05, wrzesień 2013

W dniu 31 sierpnia br. w "Głosie Pomorza" ukazał się wywiad z Małgorzatą Zakrocką-Bądkowską, członkiem Zarządu "Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Słupsku, na temat działalności ich Galerii Handlowej "Podkowa" im. Tadeusza Łuniewskiego. Wywiad, zatytułowany "Widać, że coś drgnęło", przeprowadził redaktor Daniel Klusek.

Oto treść tego wywiadu.

– W ciągu tygodnia w "Podkowie" otwarte zostały dwa duże sklepy sieciowe – odzieżowy i apteka z drogerią. Takiej sytuacji nie było od lat.

– Wynajęliśmy dwa największe pomieszczenia na parterze. Te otwarcia to efekt rozmów z najemcami, które trwały od początku roku.

– Trudniej negocjuje się teraz niż kilka lat temu?

– Podaż miejsc handlowych w Słupsku jest bardzo duża. Teraz to najemca dyktuje warunki współpracy.

– Ostatnio w "Podkowie" sklepów głównie ubywało.

– Dwa poprzednie lata były bardzo trudne. Sieciówki, które od nas odeszły w tym czasie, tłumaczyły swoją decyzję polityką central. Próbowaliśmy z nimi renegocjować umowy i obniżać kwoty najmu. Ale to nic nie dało.

– Jak bardzo spadły ceny najmu w ostatnich latach?

– Średnio o 20—30 procent. Wszystko jednak zależy od wielkości sklepu, jego lokalizacji, a także od profilu najemcy.

– Mniejsze koszta ponoszą tylko nowi inwestorzy czy również ci, którzy działają u was od lat?

– Oczywiście oni też. Lepiej zarobić mniej, niż mieć puste lokale.

– Jednak w tym roku coś się zmieniło.

– To prawda, ten rok jest zdecydowanie lepszy niż dwa poprzednie. Coś nareszcie drgnęło. Jest więcej zapytań o możliwość wynajmu powierzchni. Lokalami u nas interesują się nie tylko drobni, lokalni przedsiębiorcy, ale również ogólnopolskie sieciówki.

– Czyli są powody do optymizmu?

– Do umiarkowanego optymizmu. Chyba mamy do czynienia z odbiciem po dwóch latach zastoju.

– Kiedy w "Podkowie" pojawią się kolejni najemcy?

– Już we wrześniu otwarty zostanie u nas gabinet kosmetyczny. Prowadzimy rozmowy z inwestorem z branży meblowej. Staramy się też o pozyskanie inwestora z branży AGD i wystroju mieszkań. To teraz jeden z naszych głównych celów.

Czytaj więcej...