krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
aaa
Posiedzenie Zarządu Euro Coop
Z ramienia KZRSS w spotkaniu brali udział Prezes Zarządu Ryszard Jaśkowski będący członkiem Zarządu Euro Coop oraz Agnieszka Wroniewicz Dyrektor...
aaa
Kolejna konferencja Społem już za nami!
Copyright by KZRSS "Społem"

Społemowska restauracja „Podlasianka" w nowej odsłonie

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2015 Opublikowano: środa, 14, styczeń 2015

W nowo wyremontowanej restauracji „Podlasianka" w Bielsku Podlaskim, należącej do miejscowej „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców, już po raz 44 mieszkańcy miasta powitali Nowy Rok. „Podlasianka" to najstarsza restauracja w mieście. Jej historia sięga 1970 roku. Lokal na stałe wpisał się w wizerunek miasta. Kilka pokoleń bielszczan miało tu swoje studniówki, wesela, chrzciny, zabawy sylwestrowe.

Wyremontowana „Podlasianka" to nowa restauracja, ale z tradycją. Jak możemy przeczytać w historii „Społem" PSS w Bielsku Podlaskim, był to jedyny lokal, do którego bez skrępowania wchodziły kobiety z dziećmi. W środku czekały na nich lody i kawa. Już rok po otwarciu „Gazeta Handlowa" podkreślała miłą obsługę w lokalu. Od tamtej pory restauracja parokrotnie zmieniała swe oblicze. Gruntowną modernizację przeszła m. in. pod koniec lat 80. XX wieku.
Niedawno odbyło się uroczyste otwarcie restauracji „Podlasianka" po kolejnym remoncie. Jej nowe wnętrze jest eleganckie, ale nawiązuje do historii. Na ścianach lokalu można podziwiać archiwalne fotografie Bielska Podlaskiego. Nad wejściem są też stare neony symbolizujące przywiązanie do tradycji.
Antonina Turkowicz, prezes „Społem" PSS w Bielsku Podlaskim, podkreśla, że nowością w restauracji jest też kameralna sala, idealna na spotkania biznesowe lub kuluarowe rozmowy. Niezmiennie w „Podlasiance" ciągle jest bardzo miła atmosfera.
W restauracji serwowane są dania regionalne. Nowością jest linia wyrobów dietetycznych, jak też zorganizowanie sprzedaży wyrobów garmażeryjnych, produkowanych w restauracji w tzw. „Sklepiku Podlasianki". Wprowadzone zmiany podkreślają nowoczesność i funkcjonalność restauracji, a jednocześnie podkreślają bogactwo historii spółdzielczej w mieście Bielsk Podlaski.