krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Otwarcie wystawy jubileuszowej z okazji 150-lecia polskiej spółdzielczości spożywców w Muzeum Historii Spółdzielczości w Warszawie.
aaa
Supermarket „Batory" należący do PSS „Społem" w Hajnówce wyróżniony
W trakcie IV Kongresu Mięsnego rozstrzygnięto plebiscyt na najlepsze stoiska mięsno-wędliniarskie...
aaa
Złożenie kwiatów na Cmentarzu Powązkowskim - 150 urodziny prezydenta Stanisława Wojciechowskiego
aaa
„Społem" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Rzeszowie laureatem konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom
Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy...
Copyright by KZRSS "Społem"

Wyroby PSS „Społem" w Białymstoku uhonorowane certyfikatami „Doceń polskie"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR II/2014 Opublikowano: piątek, 20, czerwiec 2014

Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Społem" w Białymstoku ma powody do dumy. Wszystkie trzy chleby tego producenta, które brały udział w kwietniowym audycie zdobyły certyfikaty „Doceń polskie", co więcej, wszystkie otrzymały maksymalną liczbę punktów, dzięki czemu nadano im tytuły „Top Produkt", zarezerwowane wyłącznie dla artykułów spożywczych najwyższej jakości.

Przyznane certyfikaty jednoznacznie określają polskie pochodzenie żywności, potwierdzają jednocześnie wysoką jakość nagrodzonego produktu. Godło „Doceń polskie" jest nadawane przez ekspertów na podstawie oceny wyrobu. Honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie" jest realizowany od 2011 roku. Jego celem jest promowanie artykułów spożywczych najwyższej jakości oraz ich wytwórców. W przedsięwzięciu mogą uczestniczyć producenci, których wyroby posiadają tzw. polski akcent wyrażający związek żywności z naszym krajem.
Produkty spożywcze spełniające to kryterium są oceniane podczas specjalnych audytów organizowanych cztery razy w roku. Przeprowadzona ostatnio, dwunasta z kolei, certyfikacja żywności odbyła się 30 kwietnia br. w Krakowie. Tego dnia pięcioosobowa Loża Ekspertów oceniła wszystkie zgłoszone wyroby i wyróżniła te z nich, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem oraz ceną adekwatną do jakości. Każdy ekspert za poszczególny aspekt – smak, wygląd i stosunek jakości produktu do ceny, przyznaje punkty w skali 1-10.
Certyfikat programu otrzymują wyłącznie te artykuły żywnościowe, które zdobędą od Loży Ekspertów wysokie noty. Wyroby z maksymalną liczbą punktów otrzymują także tytuł „Top Produkt".
Lożę Ekspertów zachwyciły:
Chleb hetmański – chleb mieszany razowy z dodatkiem ziarna żyta i słonecznika. Chleb formowy jest produkowany w sposób tradycyjny na naturalnym zakwasie uzyskanym metodą wielofazowej fermentacji z mąki żytniej razowej z dodatkiem ziarna żyta, słonecznika i mąki pszennej. Powierzchnia chleba posypana jest ziarnem słonecznika. Zastosowana mąka żytnia razowa powoduje, że chleb posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego, a wysoki udział słonecznika wzbogaca go dodatkowo w nisko nasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminy A, D, E i B6, cynk, wapń i żelazo.
Chlebek myśliwski – to chlebek mieszany pytlowy, produkowany z mąki żytniej i pszennej. Dodatek przecieru jabłkowego, gotowanych ziemniaków oraz kminku nadaje mu charakterystycznego, oryginalnego smaku. Chlebek długo zachowuje świeżość.
Chleb żytni staropolski – żytni chleb produkowany na naturalnym zakwasie z dodatkiem płatków ziemniaczanych.
Produkcja wyrobów PSS „Społem" w Białymstoku jest prowadzona według własnych, starannie i rzetelnie opracowanych i przestrzeganych receptur. Stosowane surowce są kontrolowane przez własne laboratoria, z uwzględnieniem atestów jakościowych dostawców.
PSS „Społem" w Białymstoku jako pierwsza spółdzielnia w kraju uzyskała Certyfikat potwierdzający wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22 000, będącej międzynarodowym standardem zarządzania bezpieczeństwa żywności.
Co warto wiedzieć o laureacie XII audytu? Historia Powszechnej Spółdzielni Spożywców „Społem" w Białymstoku sięga korzeniami końca XIX wieku. Zebranie założycielskie pierwszego Stowarzyszenia Spożywców w Białymstoku odbyło się w 1897 roku. Kontynuatorką długiej historii i tradycji Stowarzyszenia jest PSS „Społem" w Białymstoku.
Największą placówką handlową PSS „Społem" w Białymstoku jest Dom Handlowy „Central" o powierzchni sprzedażowej wynoszącej ponad 2.500 m2. W rankingu placówek detalicznych spółdzielni dominują sklepy ogólnospożywcze (27 sklepów własnych, w tym 13 supermarketów zajmujących łączną powierzchnię ok. 15 tys. m2). Białostocka PSS „Społem" posiada także cztery sklepy o profilu nieżywnościowym oraz własną sieć gastronomiczną (bary oraz centrum gastronomiczno-konferencyjno-bankietowe „Astoria"). PSS „Społem" w Białymstoku opiera swoją działalność handlową na własnej produkcji wędlin, garmażerki, pieczywa oraz ciast i wyrobów ciastkarskich. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Zakład Garmażeryjny „Zodiak" oraz dwie piekarnie i ciastkarnia zaopatrują nie tylko sklepy białostockiej PSS „Społem", ale również innych odbiorców z Białegostoku i okolic.
PSS „Społem" w Białymstoku nie zajmuje się tylko działalnością handlową. Spółdzielcy czynnie uczestniczą również w życiu kulturalnym i społecznym. Sieć handlowa spółdzielni wspiera akcje charytatywne, wspomaga finansowo i materialnie szkoły patronackie, jak również domy dziecka oraz domy pomocy społecznej. Spółdzielnia uczestniczy także w wielu imprezach plenerowych.