krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
aaa
Posiedzenie Zarządu Euro Coop
Z ramienia KZRSS w spotkaniu brali udział Prezes Zarządu Ryszard Jaśkowski bedacy członekiem Zarządu Euro Coop oraz Agnieszka Wroniewicz Dyrektor...
aaa
Kolejna konferencja Społem już za nami!Posiedzenie Zarządu Euro Coop
Copyright by KZRSS "Społem"

Laury dla „Społem" PSS w Andrychowie za „Chleb wiejski" i „Podkówkę orzechową"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR II/2014 Opublikowano: piątek, 27, czerwiec 2014

Podwójny sukces odnieśli w niedzielę, 15 czerwca br., piekarze i ciastkarze ze „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Andrychowie. Najpierw „Chleb wiejski" andrychowskiej „Społem" PSS, o gramaturze 1,5 kg, okrągły, posypany makiem, zdobył jedno z trzech wyróżnień na XI Święcie Chleba w Krakowie na Placu Wolnica.

Zgłoszony do konkursu „Chleb wiejski" został wyróżniony przez jurorów ze względu na walory smakowe.
Święto Chleba w Krakowie ma już 11-letnią tradycję i odbywało się pod patronatem ks. kard. Stanisława Dziwisza, marszałka województwa małopolskiego – Marka Sowy i prezydenta miasta Krakowa – prof. Jacka Majchrowskiego.
Spośród kilkudziesięciu wystawców stoisko „Społem" PSS w Andrychowie wyróżniało się bogactwem form i smaków pieczywa i wyrobów ciastkarskich oraz oryginalną aranżacją. Sporym zainteresowaniem cieszyły się wyroby dla diabetyków – słodzone tylko fruktozą. Krakowianie oblegali stoisko przez całe 3 dni trwania imprezy.
Następnie w tym samym dniu, 15 czerwca br., andrychowska „Społem" PSS odniosła swój drugi sukces zdobywając I i II miejsce w półfinale 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku
w Wadowicach. W półfinale były warsztaty i pokazy kulinarne, wspólne gotowanie, a przede wszystkim degustacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Tutaj triumf święciła „Podkówka orzechowa" ze „Społem" PSS w Andrychowie, zgłoszona do konkursu w kategorii „Smakołyki z legendą" – zagrażając poważnie kremówce wadowickiej.
„Podkówka orzechowa" – to pyszne ciastko z ciasta kruchego z dużą ilością orzechów, przełożone lekkim kremem kakaowym, znane w Andrychowie od ponad pół wieku, a z jego pojawieniem się związana jest legenda.
Oprócz kategorii „Smakołyki z legendą", w konkursie półfinałowym festiwalu zarówno jury, jak i publiczność ocenili produkty jeszcze w trzech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki", „Tradycyjne specjały" i „Jak u mamy". W kategorii „Ekologiczne przysmaki" zwyciężyła pasieka „Gucio" z Zawadki z miodem rzepakowym. Najlepszym „Tradycyjnym specjałem" okazał się miód spadziowy z pasieki „Ambrozja" z Podksięża, a smak „Jak u mamy" uzyskały krokiety ze szpinakiem, podane z barszczem czerwonym, autorstwa Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.
„Społem" PSS w Andrychowie, jako zwyciężczyni półfinału, zaprezentuje się w finale 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie na Placu Wolnica, w dniach 23 i 24 sierpnia br. Tu też spółdzielnia liczy na nagrodę. Będzie to drugie jej uczestnictwo w tej imprezie. Najbardziej jednak andrychowską „Społem" PSS cieszy to, że krakowianie już tę spółdzielnię rozpoznają i pytają gdzie można kupić jej wyroby.