Laury dla „Społem" PSS w Andrychowie za „Chleb wiejski" i „Podkówkę orzechową"
Podwójny sukces odnieśli w niedzielę, 15 czerwca br., piekarze i ciastkarze ze „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Andrychowie. Najpierw „Chleb wiejski" andrychowskiej „Społem" PSS, o gramaturze 1,5 kg, okrągły, posypany makiem, zdobył jedno z trzech wyróżnień na XI Święcie Chleba w Krakowie na Placu Wolnica.
Zgłoszony do konkursu „Chleb wiejski" został wyróżniony przez jurorów ze względu na walory smakowe.
Święto Chleba w Krakowie ma już 11-letnią tradycję i odbywało się pod patronatem ks. kard. Stanisława Dziwisza, marszałka województwa małopolskiego – Marka Sowy i prezydenta miasta Krakowa – prof. Jacka Majchrowskiego.
Spośród kilkudziesięciu wystawców stoisko „Społem" PSS w Andrychowie wyróżniało się bogactwem form i smaków pieczywa i wyrobów ciastkarskich oraz oryginalną aranżacją. Sporym zainteresowaniem cieszyły się wyroby dla diabetyków – słodzone tylko fruktozą. Krakowianie oblegali stoisko przez całe 3 dni trwania imprezy.
Następnie w tym samym dniu, 15 czerwca br., andrychowska „Społem" PSS odniosła swój drugi sukces zdobywając I i II miejsce w półfinale 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku
w Wadowicach. W półfinale były warsztaty i pokazy kulinarne, wspólne gotowanie, a przede wszystkim degustacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Tutaj triumf święciła „Podkówka orzechowa" ze „Społem" PSS w Andrychowie, zgłoszona do konkursu w kategorii „Smakołyki z legendą" – zagrażając poważnie kremówce wadowickiej.
„Podkówka orzechowa" – to pyszne ciastko z ciasta kruchego z dużą ilością orzechów, przełożone lekkim kremem kakaowym, znane w Andrychowie od ponad pół wieku, a z jego pojawieniem się związana jest legenda.
Oprócz kategorii „Smakołyki z legendą", w konkursie półfinałowym festiwalu zarówno jury, jak i publiczność ocenili produkty jeszcze w trzech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki", „Tradycyjne specjały" i „Jak u mamy". W kategorii „Ekologiczne przysmaki" zwyciężyła pasieka „Gucio" z Zawadki z miodem rzepakowym. Najlepszym „Tradycyjnym specjałem" okazał się miód spadziowy z pasieki „Ambrozja" z Podksięża, a smak „Jak u mamy" uzyskały krokiety ze szpinakiem, podane z barszczem czerwonym, autorstwa Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.
„Społem" PSS w Andrychowie, jako zwyciężczyni półfinału, zaprezentuje się w finale 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie na Placu Wolnica, w dniach 23 i 24 sierpnia br. Tu też spółdzielnia liczy na nagrodę. Będzie to drugie jej uczestnictwo w tej imprezie. Najbardziej jednak andrychowską „Społem" PSS cieszy to, że krakowianie już tę spółdzielnię rozpoznają i pytają gdzie można kupić jej wyroby.