krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Spotkanie studentów Europeistyki Uniwersytetu Warszawskiego z przedstawicielami spółdzielczości konsumenckiej „Społem"
Tematem spotkania była: „Spółdzielczość w Polsce, w UE i na świecie" oraz perspektywy zawodowe dla studentów.
aaa
Po generalnej przebudowie, PSS Szczecin otworzył dla klientów sklep Orion przy ul. Księcia Bogusława X 18a
Sklep mieści się w tym samym miejscu od 1973 r., a na swoje pięćdziesięciolecie otrzymał nowoczesny wygląd.
aaa
Społem Coop na szczycie Kilimandżaro!
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
Copyright by KZRSS "Społem"

Laury dla „Społem" PSS w Andrychowie za „Chleb wiejski" i „Podkówkę orzechową"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR II/2014 Opublikowano: piątek, 27, czerwiec 2014

Podwójny sukces odnieśli w niedzielę, 15 czerwca br., piekarze i ciastkarze ze „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Andrychowie. Najpierw „Chleb wiejski" andrychowskiej „Społem" PSS, o gramaturze 1,5 kg, okrągły, posypany makiem, zdobył jedno z trzech wyróżnień na XI Święcie Chleba w Krakowie na Placu Wolnica.

Zgłoszony do konkursu „Chleb wiejski" został wyróżniony przez jurorów ze względu na walory smakowe.
Święto Chleba w Krakowie ma już 11-letnią tradycję i odbywało się pod patronatem ks. kard. Stanisława Dziwisza, marszałka województwa małopolskiego – Marka Sowy i prezydenta miasta Krakowa – prof. Jacka Majchrowskiego.
Spośród kilkudziesięciu wystawców stoisko „Społem" PSS w Andrychowie wyróżniało się bogactwem form i smaków pieczywa i wyrobów ciastkarskich oraz oryginalną aranżacją. Sporym zainteresowaniem cieszyły się wyroby dla diabetyków – słodzone tylko fruktozą. Krakowianie oblegali stoisko przez całe 3 dni trwania imprezy.
Następnie w tym samym dniu, 15 czerwca br., andrychowska „Społem" PSS odniosła swój drugi sukces zdobywając I i II miejsce w półfinale 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku
w Wadowicach. W półfinale były warsztaty i pokazy kulinarne, wspólne gotowanie, a przede wszystkim degustacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Tutaj triumf święciła „Podkówka orzechowa" ze „Społem" PSS w Andrychowie, zgłoszona do konkursu w kategorii „Smakołyki z legendą" – zagrażając poważnie kremówce wadowickiej.
„Podkówka orzechowa" – to pyszne ciastko z ciasta kruchego z dużą ilością orzechów, przełożone lekkim kremem kakaowym, znane w Andrychowie od ponad pół wieku, a z jego pojawieniem się związana jest legenda.
Oprócz kategorii „Smakołyki z legendą", w konkursie półfinałowym festiwalu zarówno jury, jak i publiczność ocenili produkty jeszcze w trzech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki", „Tradycyjne specjały" i „Jak u mamy". W kategorii „Ekologiczne przysmaki" zwyciężyła pasieka „Gucio" z Zawadki z miodem rzepakowym. Najlepszym „Tradycyjnym specjałem" okazał się miód spadziowy z pasieki „Ambrozja" z Podksięża, a smak „Jak u mamy" uzyskały krokiety ze szpinakiem, podane z barszczem czerwonym, autorstwa Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.
„Społem" PSS w Andrychowie, jako zwyciężczyni półfinału, zaprezentuje się w finale 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie na Placu Wolnica, w dniach 23 i 24 sierpnia br. Tu też spółdzielnia liczy na nagrodę. Będzie to drugie jej uczestnictwo w tej imprezie. Najbardziej jednak andrychowską „Społem" PSS cieszy to, że krakowianie już tę spółdzielnię rozpoznają i pytają gdzie można kupić jej wyroby.