krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Serdecznie zapraszamy na kolejną, wiosenną konferencję „SPOŁEM 2022"
Najbliższe spotkanie 16 marca 2022r.
aaa
100 lat -"Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Koninie
aaa
Ogólnokrajowa Spółdzielnia Turystyczna „Gromada" obchodzi jubileusz 85-lecia
W tym roku obchodzone są w „Gromadzie" także dwa inne Jubileusze: 60-Iecia oddania do użytku Hotelu „Gromada" Centrum ( tz. „Dom Chłopa") oraz ...
aaa
REKRUTACJA UCZESTNIKÓW DO III EDYCJI „SPOŁEM - STUDIUM BIZNESOWEJ WIEDZY PRAKTYCZNEJ
Serdecznie zapraszamy kadrę kierowniczą zrzeszonych spółdzielni...
Copyright by KZRSS "Społem"

Bary mleczne zagrożone zamknieciem - pomoc rządowa nie współmierna do potrzeb i sytuacji rynkowej

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR IV/2021 Opublikowano: środa, 29, grudzień 2021

Niestety cztery nowohuckie bary prowadzone przez PSS „Społem" Nowa Huta są zagrożone zamknięciem. Konsumentów nie ucieszy informacja o minimalnym podniesieniu dofinansowania rządowego, na poziomie 0,5%, do prowadzonych placówek gastronomicznych, przy inflacji sięgającej 8%.

Najbardziej wzrastają ceny artykułów żywnościowych. Drożeją warzywa, sery, mąka i tłuszcze i coraz trudniej będzie kalkulować niskie ceny dostępne dla ludzi w złej sytuacji materialnej. Problem polega na tym, że bary mleczne, aby uzyskać dofinansowanie są coraz bardziej ograniczane marżami i innymi ograniczeniami. Dzisiaj porcja smacznych naleśników z serem kosztuje 6-7 zł, a jeśli trzeba byłoby skalkulować cenę zgodną z kosztami to powinny kosztować ok. 10 zł. Trzeba bowiem pamiętać, że nie tylko drożeją surowce do produkcji tanich wyrobów, ale drożeje energia w postaci gazu, czy prądu. Są podnoszone czynsze i rosną koszty pracy wymuszane przez rząd. Ten sam, który nie jest rychliwy do rekompensaty wspomnianych na wstępie. W Nowej Hucie jest kilka barów mlecznych. Niektórzy uważają je za relikt poprzedniego ustroju, a tak naprawdę to sprawdzają się obecnie jako miejsce żywienia nie tylko ubogich osób, ale również bardziej zamożnych, oferując smaczne i tanie potrawy.