krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Spotkanie studentów Europeistyki Uniwersytetu Warszawskiego z przedstawicielami spółdzielczości konsumenckiej „Społem"
Tematem spotkania była: „Spółdzielczość w Polsce, w UE i na świecie" oraz perspektywy zawodowe dla studentów.
aaa
Po generalnej przebudowie, PSS Szczecin otworzył dla klientów sklep Orion przy ul. Księcia Bogusława X 18a
Sklep mieści się w tym samym miejscu od 1973 r., a na swoje pięćdziesięciolecie otrzymał nowoczesny wygląd.
aaa
Społem Coop na szczycie Kilimandżaro!
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
Copyright by KZRSS "Społem"

"Społem" LSS w Lublinie zwycięzcą konkursu "Wojewódzki Lider Smaku"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2013 Opublikowano: wtorek, 05, luty 2013

W dniu 1 lutego br. w Lublinie odbyła się uroczysta gala, w czasie której najlepsi producenci żywności otrzymali nagrody w VIII edycji konkursu "Wojewódzki Lider Smaku". Wśród zwycięzców konkursu znalazła się "Społem" Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie, która w kategorii "Wyroby piekarskie" zajęła I miejsce ex aequo za "Chleb witalny".

I miejsce ex aequo przypadło również w udziale Piekarni-Cukierni Abramowicz i S-ka z Klikawy za "Chleb ze słonecznikiem słoneczko".

Pozostali zwycięzcy konkursu "Wojewódzki Lider Smaku" to:

– w kategorii: "Wyroby piekarnicze drobne" – Producent: Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Niedrzwicy Dużej – I miejsce za "Bułeczki szpinakowe",
– w kategorii: "Wyroby cukiernicze" – Producent: Zakład Cukierniczy, wyrób i sprzedaż ciast domowych, tortów Bożena Łata z Modliborzyc – I miejsce za "Mieszankę firmową",
– w kategorii: "Potrawy i dania gotowe" – Producent: Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono" Bractwa Miłosierdzia im. św. Brata Alberta w Lublinie – I miejsce za "Pierogi z kapustą i pieczarkami",
– w kategorii: "Napoje alkoholowe" – Stock Polska w Lublinie – I miejsce za "Rodzinę wódek Lubelska".

Obecny na gali wicemarszałek województwa, Krzysztof Grabczuk, zapewniał, że województwo lubelskie może być potęgą w produkcji zdrowej i tradycyjnej żywności. – Nasze województwo przoduje wśród województw pod względem liczby gospodarstw ekologicznych. Naszym atutem są m.in. nieskażone gleby. Możemy być dumni z naszych wyrobów – zachwalał wicemarszałek województwa. Zaapelował też, o jeszcze częstsze wybieranie rodzimych wyrobów. – One mogą stać się siłą napędową naszej rodzimej gospodarki. Chcemy je promować. Rozmawiamy z dużymi sieciami marketów i walczymy, by trafiły do sklepów w całej Polsce – dodał wicemarszałek.

Do tegorocznej edycji konkursu "Wojewódzki Lider Smaku" zgłoszono 18 produktów i potraw. Najlepsze z nich, już tradycyjnie, wybrała kapituła złożona z ekspertów od żywienia. Jej członkowie oceniali smak i wygląd poszczególnych produktów. Wizytowali także zakłady i osobne punkty przyznawali m.in. za organizację produkcji czy dostępność wyrobu dla klienta.

Celem konkursu jest wyróżnienie i promocja najlepszych potraw wytwarzanych przez firmy i osoby z województwa lubelskiego.

W dniu 1 lutego br. w Lublinie odbyła się uroczysta gala, w czasie której najlepsi producenci żywności otrzymali nagrody w VIII edycji konkursu "Wojewódzki Lider Smaku". Wśród zwycięzców konkursu znalazła się "Społem" Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie, która w kategorii "Wyroby piekarskie" zajęła I miejsce ex aequo za "Chleb witalny". I miejsce ex aequo przypadło również w udziale Piekarni-Cukierni Abramowicz i S-ka z Klikawy za "Chleb ze słonecznikiem słoneczko".

Pozostali zwycięzcy konkursu "Wojewódzki Lider Smaku" to:

– w kategorii: "Wyroby piekarnicze drobne" – Producent: Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Niedrzwicy Dużej – I miejsce za "Bułeczki szpinakowe",
– w kategorii: "Wyroby cukiernicze" – Producent: Zakład Cukierniczy, wyrób i sprzedaż ciast domowych, tortów Bożena Łata z Modliborzyc – I miejsce za "Mieszankę firmową",
– w kategorii: "Potrawy i dania gotowe" – Producent: Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono" Bractwa Miłosierdzia im. św. Brata Alberta w Lublinie – I miejsce za "Pierogi z kapustą i pieczarkami",
– w kategorii: "Napoje alkoholowe" – Stock Polska w Lublinie – I miejsce za "Rodzinę wódek Lubelska".

Obecny na gali wicemarszałek województwa, Krzysztof Grabczuk, zapewniał, że województwo lubelskie może być potęgą w produkcji zdrowej i tradycyjnej żywności. – Nasze województwo przoduje wśród województw pod względem liczby gospodarstw ekologicznych. Naszym atutem są m.in. nieskażone gleby. Możemy być dumni z naszych wyrobów – zachwalał wicemarszałek województwa. Zaapelował też, o jeszcze częstsze wybieranie rodzimych wyrobów. – One mogą stać się siłą napędową naszej rodzimej gospodarki. Chcemy je promować. Rozmawiamy z dużymi sieciami marketów i walczymy, by trafiły do sklepów w całej Polsce – dodał wicemarszałek.

Do tegorocznej edycji konkursu "Wojewódzki Lider Smaku" zgłoszono 18 produktów i potraw. Najlepsze z nich, już tradycyjnie, wybrała kapituła złożona z ekspertów od żywienia. Jej członkowie oceniali smak i wygląd poszczególnych produktów. Wizytowali także zakłady i osobne punkty przyznawali m.in. za organizację produkcji czy dostępność wyrobu dla klienta.

Celem konkursu jest wyróżnienie i promocja najlepszych potraw wytwarzanych przez firmy i osoby z województwa lubelskiego.