Jakość żywności ekologicznej
System rolnictwa ekologicznego wytwarza żywność nieskażoną pozostałościami środków agrochemicznych. System opiera się na:
- niestosowaniu syntetycznych środków ochrony roślin, co ogranicza możliwość skażenia żywności ich pozostałościami
- zakazie stosowania regulatorów wzrostu oraz ograniczenia w stosowaniu leków weterynaryjnych, zmniejszający ryzyko skażenia żywności przez niepożądane substancje chemiczne
- zakazie stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), który wyklucza oddziaływanie tych organizmów na zdrowie człowieka i środowisko oraz poprawia rynkowy wizerunek produktu
- ograniczeniu stosowania w przetwórstwie syntetycznych środków konserwujących i polepszaczy żywności.
Właściwości umownie określone jako witalizujące, mają surowce powstające w ekosystemach naturalnych (np. rośliny dziko żyjące). Zakłada się, że analogiczne właściwości mają produkty rolnictwa ekologicznego, którego metody naśladują przyrodę.
eza o właściwościach witalizujących żywności nie jest oparta na dowodach, lecz na przesłankach.
Produkty z gospodarstw ekologicznych zawierają więcej wartościowych składników. Produkty ekologiczne zawierają więcej witamin, cukrów, skrobi, białka, a także więcej suchej masy w porównaniu z pochodzącymi z uprawy konwencjonalnej, zwłaszcza o intensywnej produkcji. Produkty rolnictwa ekologicznego posiadają lepsze właściwości przechowalnicze niż płody rolnictwa konwencjonalnego. Zawartość metali ciężkich, azotanów, azotynów, aflatoksyn, pozostałości pestycydów w żywności ekologicznej jest znacznie poniżej dopuszczalnych norm lub nie jest w ogóle wykrywana.