krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Spotkanie studentów Europeistyki Uniwersytetu Warszawskiego z przedstawicielami spółdzielczości konsumenckiej „Społem"
Tematem spotkania była: „Spółdzielczość w Polsce, w UE i na świecie" oraz perspektywy zawodowe dla studentów.
aaa
Po generalnej przebudowie, PSS Szczecin otworzył dla klientów sklep Orion przy ul. Księcia Bogusława X 18a
Sklep mieści się w tym samym miejscu od 1973 r., a na swoje pięćdziesięciolecie otrzymał nowoczesny wygląd.
aaa
Społem Coop na szczycie Kilimandżaro!
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
Copyright by KZRSS "Społem"

50 lat działalności społemowskiej restauracji „Stylowa" w Białej Podlaskiej

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2014 Opublikowano: sobota, 11, styczeń 2014

W dniu 23 grudnia 2013 r. minęło 50 lat od rozpoczęcia działalności restauracji „Stylowa" w Białej Podlaskiej, należącej do miejscowej „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców.
Restauracja „Stylowa" uruchomiona została w dniu 23 grudnia 1963 r. w nowo wybudowanym, przez „Społem" PSS w Białej Podlaskiej, obiekcie handlowo-biurowo-mieszkalnym.

Był to przez wiele lat, tak jak i obecnie, jeden z najbardziej ekskluzywnych lokali w mieście, posiadający renomę i styl – z racji dobrej obsługi i smacznego jadła. Że tak było i jest, to zasługa ludzi, którzy gotowali, obsługiwali, zarządzali w tej restauracji, a także w spółdzielni.
W ciągu minionych 50-ciu lat „Stylowa" była remontowana i modernizowana, a ostatnio w 2012 roku, za kwotę ponad 1,5 mln zł – z czego prawie połowa, to dotacja ze środków unijnych.
W „Społem" PSS w Białej Podlaskiej jest zwyczaj, że w pierwszych dniach nowego roku spotykają się: Rada Nadzorcza i Kadra Kierownicza Spółdzielni, by wspólnie z Zarządem dokonać pierwszego podsumowania minionego roku. Tak też było i w tym roku. W dniu 11 stycznia br. w restauracji „Stylowa" odbyło się takie spotkanie, tym razem także z udziałem kierowników, szefów kuchni i przedstawicieli pracowników oraz całej obecnej załogi restauracji „Stylowa".
W spotkaniu uczestniczył również Ryszard Jaśkowski – zastępca prezesa Zarządu Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem" w Warszawie.
W trakcie spotkania o 50-ciu latach działalności „Stylowej", a także o wynikach gospodarczych w „Społem" PSS w Białej Podlaskiej w 2013 roku mówił Eugeniusz Mazur – prezes Zarządu.
Następnie prezes Ryszard Jaśkowski wręczył odznakę „Zasłużony dla Społem" byłym i obecnym pracownikom restauracji „Stylowa". Wśród byłych pracowników uhonorowanych odznaką byli: Maria Skaruz, Lucyna Perchaluk, Luba Pikuła, Halina Steciuk i Krystyna Żuk. Natomiast wśród obecnych pracowników uhonorowanych odznaką byli: Halina Dorosz, Marta Staszuk, Robert Jaszczuk, Marek Kulczyński i Mateusz Tchórznicki.
Prezes Ryszard Jaśkowski zabierając głos podkreślił, że takie spotkania cementują środowisko spółdzielcze, dają możliwość pokazania ludzi i ich dokonań. Pogratulował „Stylowej" osiągnięć i historii pełnej sukcesów oraz wydarzeń mówiących o roli jaką spełniała i spełnia społemowska gastronomia.
W czasie spotkania był szampan, były toasty i były także wspomnienia. Janina Diaczuk, pierwsza kierownik restauracji, pełniąca tę rolę przez 23 lata, powiedziała: – Dzień przed wigilią Bożego Narodzenia lokal został otwarty, a już 31 grudnia w „Stylowej" był wielki bal sylwestrowy. Opowiadała o obsłudze gastronomicznej przez wiele lat, o Aukcji Konia Arabskiego w Janowie Podlaskim, o tym jak przygotowywano obiad dla pana Edwarda Gierka, o obsłudze delegacji zagranicznych – bo to blisko granicy, a także jak „Stylowa" zdobyła „Srebrną Patelnię". Z kolei Halina Kulicka, która również przez wiele lat kierowała restauracją, podkreśliła, że okres przemian ustrojowych, to bardzo trudny okres, w którym bardzo szybko rosła konkurencja w gastronomii. Jednak utworzenie w spółdzielni sklepu „firmowego" dało i daje możliwość produkcji i sprzedaży tego, co robi kuchnia restauracji.
Wspomnieniom nie było końca, ale również rozmowy o minionym i rozpoczynającym się nowym roku, a szczególnie wypowiedź Nadziei Maksymiuk – przewodniczącej Rady Nadzorczej, pokazywały, że nie jest łatwo i szybko nie będzie, dlatego z nadzieją i optymizmem należy realizować zadania stojące przed spółdzielnią w 2014 roku.

  • sis1_2014_BialaPodlaska01
  • sis1_2014_BialaPodlaska02
  • sis1_2014_BialaPodlaska03
  • sis1_2014_BialaPodlaska04
  • sis1_2014_BialaPodlaska05
  • sis1_2014_BialaPodlaska06