50 lat działalności społemowskiej restauracji „Stylowa" w Białej Podlaskiej
W dniu 23 grudnia 2013 r. minęło 50 lat od rozpoczęcia działalności restauracji „Stylowa" w Białej Podlaskiej, należącej do miejscowej „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców.
Restauracja „Stylowa" uruchomiona została w dniu 23 grudnia 1963 r. w nowo wybudowanym, przez „Społem" PSS w Białej Podlaskiej, obiekcie handlowo-biurowo-mieszkalnym.
Był to przez wiele lat, tak jak i obecnie, jeden z najbardziej ekskluzywnych lokali w mieście, posiadający renomę i styl – z racji dobrej obsługi i smacznego jadła. Że tak było i jest, to zasługa ludzi, którzy gotowali, obsługiwali, zarządzali w tej restauracji, a także w spółdzielni.
W ciągu minionych 50-ciu lat „Stylowa" była remontowana i modernizowana, a ostatnio w 2012 roku, za kwotę ponad 1,5 mln zł – z czego prawie połowa, to dotacja ze środków unijnych.
W „Społem" PSS w Białej Podlaskiej jest zwyczaj, że w pierwszych dniach nowego roku spotykają się: Rada Nadzorcza i Kadra Kierownicza Spółdzielni, by wspólnie z Zarządem dokonać pierwszego podsumowania minionego roku. Tak też było i w tym roku. W dniu 11 stycznia br. w restauracji „Stylowa" odbyło się takie spotkanie, tym razem także z udziałem kierowników, szefów kuchni i przedstawicieli pracowników oraz całej obecnej załogi restauracji „Stylowa".
W spotkaniu uczestniczył również Ryszard Jaśkowski – zastępca prezesa Zarządu Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem" w Warszawie.
W trakcie spotkania o 50-ciu latach działalności „Stylowej", a także o wynikach gospodarczych w „Społem" PSS w Białej Podlaskiej w 2013 roku mówił Eugeniusz Mazur – prezes Zarządu.
Następnie prezes Ryszard Jaśkowski wręczył odznakę „Zasłużony dla Społem" byłym i obecnym pracownikom restauracji „Stylowa". Wśród byłych pracowników uhonorowanych odznaką byli: Maria Skaruz, Lucyna Perchaluk, Luba Pikuła, Halina Steciuk i Krystyna Żuk. Natomiast wśród obecnych pracowników uhonorowanych odznaką byli: Halina Dorosz, Marta Staszuk, Robert Jaszczuk, Marek Kulczyński i Mateusz Tchórznicki.
Prezes Ryszard Jaśkowski zabierając głos podkreślił, że takie spotkania cementują środowisko spółdzielcze, dają możliwość pokazania ludzi i ich dokonań. Pogratulował „Stylowej" osiągnięć i historii pełnej sukcesów oraz wydarzeń mówiących o roli jaką spełniała i spełnia społemowska gastronomia.
W czasie spotkania był szampan, były toasty i były także wspomnienia. Janina Diaczuk, pierwsza kierownik restauracji, pełniąca tę rolę przez 23 lata, powiedziała: – Dzień przed wigilią Bożego Narodzenia lokal został otwarty, a już 31 grudnia w „Stylowej" był wielki bal sylwestrowy. Opowiadała o obsłudze gastronomicznej przez wiele lat, o Aukcji Konia Arabskiego w Janowie Podlaskim, o tym jak przygotowywano obiad dla pana Edwarda Gierka, o obsłudze delegacji zagranicznych – bo to blisko granicy, a także jak „Stylowa" zdobyła „Srebrną Patelnię". Z kolei Halina Kulicka, która również przez wiele lat kierowała restauracją, podkreśliła, że okres przemian ustrojowych, to bardzo trudny okres, w którym bardzo szybko rosła konkurencja w gastronomii. Jednak utworzenie w spółdzielni sklepu „firmowego" dało i daje możliwość produkcji i sprzedaży tego, co robi kuchnia restauracji.
Wspomnieniom nie było końca, ale również rozmowy o minionym i rozpoczynającym się nowym roku, a szczególnie wypowiedź Nadziei Maksymiuk – przewodniczącej Rady Nadzorczej, pokazywały, że nie jest łatwo i szybko nie będzie, dlatego z nadzieją i optymizmem należy realizować zadania stojące przed spółdzielnią w 2014 roku.