krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Spotkanie studentów Europeistyki Uniwersytetu Warszawskiego z przedstawicielami spółdzielczości konsumenckiej „Społem"
Tematem spotkania była: „Spółdzielczość w Polsce, w UE i na świecie" oraz perspektywy zawodowe dla studentów.
aaa
Po generalnej przebudowie, PSS Szczecin otworzył dla klientów sklep Orion przy ul. Księcia Bogusława X 18a
Sklep mieści się w tym samym miejscu od 1973 r., a na swoje pięćdziesięciolecie otrzymał nowoczesny wygląd.
aaa
Społem Coop na szczycie Kilimandżaro!
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
Copyright by KZRSS "Społem"

„Społem" WSS Śródmieście i Fundacja „Cepelia" Polska Sztuka i Rękodzieło kontynuują wspólną akcję

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR IV/2014 Opublikowano: środa, 19, listopad 2014

„Społem" Warszawska Spółdzielnia Spożywców Śródmieście i Fundacja „Cepelia" Polska Sztuka i Rękodzieło kontynuują wspólną akcję „Poznajemy dawne obyczaje", mającą na celu rozpowszechnianie wśród przedszkolaków i młodzieży szkolnej wiedzy dotyczącej codziennego życia, obrzędów i wierzeń dawnych pokoleń, jak również przekazywanie wiadomości o kultywowaniu tradycji wśród współczesnych mieszkańców wsi.

Warsztaty dla dzieci w wieku przedszkolnym i uczniów prowadzą kurpiowskie twórczynie ludowe z Kadzidła: Wiesława Bogdańska i Czesława Marchewka. W październiku br. poprowadziły one zajęcia dla uczniów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 8 dla Dzieci Słabowidzących, przy ul. Koźmińskiej 7 w Warszawie, z którą to placówką śródmiejska „Społem" WSS współpracuje od wielu lat. Na tego rodzaju spotkaniach mieszkanki Kurpiów Zielonych prezentują stój kurpiowski, omawiając jego detale. Tym razem podstawą warsztatów była nauka wykonywaniania charakterystycznych dla Kurpiów kwiatów, tj. astrów oraz tzw. „byśków" – zwierzątek z ciasta z mąki żytniej, które według wierzeń zapewniały pomyślność w hodowli zwierząt, zdrowie i powodzenie gospodarzom.
Poczęstunek dla uczestników warsztatów zorganizowano dzięki pomocy partnerów handlowych „Społem" WSS Śródmieście: Pracowni Cukierniczej „Raj-Plus", Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „JBB", mającego swoją siedzibę w na Kurpiach, w Łysych, i Gospodarstwa Sadowniczego B.W. Musiałowscy.
Podsumowaniem warsztatów jest ogłoszony dla ich uczestników konkurs plastyczny na odwzorowanie stroju kurpiowskiego Puszczy Zielonej.