krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
aaa
Posiedzenie Zarządu Euro Coop
Z ramienia KZRSS w spotkaniu brali udział Prezes Zarządu Ryszard Jaśkowski bedacy członekiem Zarządu Euro Coop oraz Agnieszka Wroniewicz Dyrektor...
aaa
Kolejna konferencja Społem już za nami!Posiedzenie Zarządu Euro Coop
Copyright by KZRSS "Społem"

Projekt „Właściwe odżywianie pomaga w nauce"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR IV/2014 Opublikowano: wtorek, 16, grudzień 2014

„Społem" Warszawska Spółdzielnia Spożywców Śródmieście i Mazowiecka Agencja Handlowa „Społem" Sp. z o.o. od października 2012 roku realizują projekt „Właściwe odżywianie pomaga w nauce". Na podstawie ustaleń z placówkami oświatowymi uzgadniane są terminy prelekcji dietetyka dla danej grupy uczestników, połączonej z prezentacją artykułów spożywczych, które powinny znaleźć się w menu dzieci i młodzieży.

Jednymi z ostatnich spotkań w bieżącym roku były listopadowe wizyty w trzech śródmiejskich Przedszkolach: nr 17 przy pl. Dąbrowskiego 10, nr 13 przy ul. Schillera 6a i nr 11 przy ul. St. Dubois 3. Uczestniczyło w nich ponad 240 przedszkolaków, od najmłodszych do najstarszych .
W czasie spotkań wykwalifikowany dietetyk Małgorzata Cempel-Zgierska omawiała produkty niezbędne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania dzieci w wieku przedszkolnym. Dzieci brały czynny udział. Podsumowaniem był film o prawidłowym odżywianiu, przygotowany przez partnera handlowego „Społem" WSS Śródmieście – Zakład Przetwórstwa Mięsnego JBB w Łysych, producenta m.in. tęczowych parówek przeznaczonych dla najmłodszych. JBB od początku uczestniczy w społemowskim projekcie „Właściwe odżywianie pomaga w nauce".
W listopadowej edycji spotkań nie zabrakło również Spółki „Bakoma", która wielokrotnie dostarczała najwyższej jakości serki „Bakuś", bogate w wapń, witaminę D oraz kwasy Omega 3, przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, jak również upominki w postaci książeczek do malowania wraz z kredkami. Zaś Pracownia Cukiernicza „Raj-Plus" od początku akcji proponowała ciasteczka z różnego rodzaju nasionami, zwane „Fitusiami". Z kolei Gospodarstwo Ogrodnicze B. W. Musiałowscy częstowało jabłkami, a Andrzej Smulski dostarczał na spotkania warzywa .
Do listopadowej edycji spotkań przystąpiła także Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska, szeroko prezentując pieczywo. Ulotka wydana przez Stowarzyszenie Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej „Pieczywo przyjemność + zdrowie", wręczana przedszkolakom, zawiera kompendium wiedzy na temat rodzajów pieczywa, pieczywa zalecanego w profilaktyce, jego wartości odżywczych. Ponadto dzieci mogły spróbować bułeczek grahamek z mąki pszennej z całego ziarna.
Od dłuższego czasu w prasie codziennej, m.in. w „Gazecie Wyborczej" i „Rzeczpospolitej", pojawia się szereg informacji dotyczących prawidłowego żywienia, w szczególności dzieci i młodzieży . Z przytaczanych badań wynika, że jedna trzecia ludności świata jest otyła lub ma nadwagę, której ilość zwiększa się co roku. Nadwaga i otyłość potęgują ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy, raka. Największe obawy budzi otyłość wśród dzieci. W ostatnim trzydziestopięcioleciu liczba najmłodszych wzrosła o 50 proc. Jedna piąta wszystkich dziewczynek i chłopców ma problem z utrzymaniem właściwej dla wieku wagi ciała. Między innymi brak nawyku jedzenia zdrowej żywności, czy asortyment sklepików szkolnych przyczyniają się do takiego stanu młodych organizmów. Z wyżej wymienionych powodów widać jak ważne jest żywienie dzieci i młodzieży. Asortymentem punktów sprzedaży artykułów żywnościowych i jedzeniem podawanym w stołówkach szkolnych i przedszkolach zajął się polski Sejm, uchwalając 23 października br. nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.