krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
2 lipca 2021r. o godz. 9.00 zapraszamy na piąte w tym roku spotkanie z cyklu "Zmiany przepisów prawa 2021"
Temat wiodący: „Zmiany w podatkach i prawie spółdzielczym od lipca 2021 r."
aaa
Neon „Społem" w teledysku „The Ride" Rafała Brzozowskiego
Utwór „The Ride" będzie reprezentował Polskę na najbliższej Eurowizji zaś neon pochodzi z dawnego Domu Towarowego Sezam...
aaa
Urząd Miasta Stalowa Wola w ramach cyklu „Dobre bo stalowowolskie" przygotował film promujący Zakład Piekarsko – Ciastkarski „Społem"...
aaa
Platforma ESPOLEM.PL ruszyła!
Społem ma już własny e-sklep, który działa już w najlepsze. Na razie na dostawy mogą liczyć m.in. mieszkańcy Warszawy, Wrocławia i Ozorkowa.
Copyright by KZRSS "Społem"

Projekt „Właściwe odżywianie pomaga w nauce"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR IV/2014 Opublikowano: wtorek, 16, grudzień 2014

„Społem" Warszawska Spółdzielnia Spożywców Śródmieście i Mazowiecka Agencja Handlowa „Społem" Sp. z o.o. od października 2012 roku realizują projekt „Właściwe odżywianie pomaga w nauce". Na podstawie ustaleń z placówkami oświatowymi uzgadniane są terminy prelekcji dietetyka dla danej grupy uczestników, połączonej z prezentacją artykułów spożywczych, które powinny znaleźć się w menu dzieci i młodzieży.

Jednymi z ostatnich spotkań w bieżącym roku były listopadowe wizyty w trzech śródmiejskich Przedszkolach: nr 17 przy pl. Dąbrowskiego 10, nr 13 przy ul. Schillera 6a i nr 11 przy ul. St. Dubois 3. Uczestniczyło w nich ponad 240 przedszkolaków, od najmłodszych do najstarszych .
W czasie spotkań wykwalifikowany dietetyk Małgorzata Cempel-Zgierska omawiała produkty niezbędne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania dzieci w wieku przedszkolnym. Dzieci brały czynny udział. Podsumowaniem był film o prawidłowym odżywianiu, przygotowany przez partnera handlowego „Społem" WSS Śródmieście – Zakład Przetwórstwa Mięsnego JBB w Łysych, producenta m.in. tęczowych parówek przeznaczonych dla najmłodszych. JBB od początku uczestniczy w społemowskim projekcie „Właściwe odżywianie pomaga w nauce".
W listopadowej edycji spotkań nie zabrakło również Spółki „Bakoma", która wielokrotnie dostarczała najwyższej jakości serki „Bakuś", bogate w wapń, witaminę D oraz kwasy Omega 3, przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, jak również upominki w postaci książeczek do malowania wraz z kredkami. Zaś Pracownia Cukiernicza „Raj-Plus" od początku akcji proponowała ciasteczka z różnego rodzaju nasionami, zwane „Fitusiami". Z kolei Gospodarstwo Ogrodnicze B. W. Musiałowscy częstowało jabłkami, a Andrzej Smulski dostarczał na spotkania warzywa .
Do listopadowej edycji spotkań przystąpiła także Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska, szeroko prezentując pieczywo. Ulotka wydana przez Stowarzyszenie Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej „Pieczywo przyjemność + zdrowie", wręczana przedszkolakom, zawiera kompendium wiedzy na temat rodzajów pieczywa, pieczywa zalecanego w profilaktyce, jego wartości odżywczych. Ponadto dzieci mogły spróbować bułeczek grahamek z mąki pszennej z całego ziarna.
Od dłuższego czasu w prasie codziennej, m.in. w „Gazecie Wyborczej" i „Rzeczpospolitej", pojawia się szereg informacji dotyczących prawidłowego żywienia, w szczególności dzieci i młodzieży . Z przytaczanych badań wynika, że jedna trzecia ludności świata jest otyła lub ma nadwagę, której ilość zwiększa się co roku. Nadwaga i otyłość potęgują ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy, raka. Największe obawy budzi otyłość wśród dzieci. W ostatnim trzydziestopięcioleciu liczba najmłodszych wzrosła o 50 proc. Jedna piąta wszystkich dziewczynek i chłopców ma problem z utrzymaniem właściwej dla wieku wagi ciała. Między innymi brak nawyku jedzenia zdrowej żywności, czy asortyment sklepików szkolnych przyczyniają się do takiego stanu młodych organizmów. Z wyżej wymienionych powodów widać jak ważne jest żywienie dzieci i młodzieży. Asortymentem punktów sprzedaży artykułów żywnościowych i jedzeniem podawanym w stołówkach szkolnych i przedszkolach zajął się polski Sejm, uchwalając 23 października br. nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.