krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
aaa
Posiedzenie Zarządu Euro Coop
Z ramienia KZRSS w spotkaniu brali udział Prezes Zarządu Ryszard Jaśkowski będący członkiem Zarządu Euro Coop oraz Agnieszka Wroniewicz Dyrektor...
aaa
Kolejna konferencja Społem już za nami!
Copyright by KZRSS "Społem"

Zakończyła się majowa edycja projektu MAH „Społem" i „Społem" WSS Śródmieście: „Właściwe odżywianie pomaga w nauce"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR II/2015 Opublikowano: wtorek, 16, czerwiec 2015

W projekcie Mazowieckiej Agencji Handlowej „Społem" Sp. z o.o. i „Społem" Warszawskiej Spółdzielni Spożywców Śródmieście pod hasłem: „Właściwe odżywianie pomaga w nauce" co roku uczestniczą nowe placówki przedszkolne. W maju tego roku do grona uczestników poprzednich edycji dołączyło pięć kolejnych śródmiejskich placówek.

Tym razem w prelekcjach o produktach niezbędnych m.in. dla wzrostu, kondycji ruchowej, rozwoju intelektualnego i zdrowia, prowadzonych przez dietetyka Małgorzatę Cempel-Zgierską, uczestniczyło blisko 400 przedszkolaków w wieku od trzech do pięciu lat.
Praktyczne rozpoznawanie poszczególnych produktów spożywczych było nie tylko zabawą, ale obrazowało znakomitą orientację, jakie powinno być menu dzieci w wieku przedszkolnym. Podobnie jak w latach poprzednich do społemowskiego projektu włączyli się partnerzy handlowi.
W majowej edycji projektu wiodącymi były Zakłady Przemysłu Mięsnego JBB w Łysych, których jedną z propozycji były parówki tęczowe o obniżonej zawartości tłuszczu, ale także nowość – parówki bezglutenowe. Spółka „Bakoma" dla poszczególnych przedszkoli dostarczyła twarożki „Bakuś", posiadające formułę zrównoważonego rozwoju – zawierające wapń, witaminę D i kwas Omega 3 wraz z upominkiem w postaci tematycznej kolorowani. Grupa „Maspex" z Wadowic, dystrybutor m.in. soczków dla dzieci i musów „Kubuś", wspierała przedszkola tymi produktami. Po raz kolejny wsparcia akcji udzieliła także Pracownia Cukiernicza „Raj Plus", dostarczając ciasteczka dietetyczne „Fitnusie". Natomiast Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska, do placówek objętych majową akcją, dostarczyła grahamki. Zwykle o tego rodzaju pieczywie przekazywanych jest więcej informacji. Po raz pierwszy akcję wsparła firma „Velvet Care", przekazując chusteczki jednorazowe.
Każdorazowo w spotkaniach z przedszkolakami uczestniczyli: dyrektor regionu Zakładów Przemysłu Mięsnego JBB w Łysych, Waldemar Szymczyk oraz Jolanta Jędrzejewska ze „Społem" Warszawskiej Spółdzielni Spożywców Śródmieście.