krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Spotkanie studentów Europeistyki Uniwersytetu Warszawskiego z przedstawicielami spółdzielczości konsumenckiej „Społem"
Tematem spotkania była: „Spółdzielczość w Polsce, w UE i na świecie" oraz perspektywy zawodowe dla studentów.
aaa
Po generalnej przebudowie, PSS Szczecin otworzył dla klientów sklep Orion przy ul. Księcia Bogusława X 18a
Sklep mieści się w tym samym miejscu od 1973 r., a na swoje pięćdziesięciolecie otrzymał nowoczesny wygląd.
aaa
Społem Coop na szczycie Kilimandżaro!
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
Copyright by KZRSS "Społem"

Miechowska „Społem" PSS laureatem półfinału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Miechowie

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2015 Opublikowano: piątek, 24, lipiec 2015

W dniu 5 lipca br., mimo upalnej niedzieli, na Rynku w Miechowie, gdzie odbywał się półfinał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku, pojawiły się tłumy mieszkańców i gości. Oficjalnego rozpoczęcia Festiwalu dokonał Wojciech Kozak – wicemarszałek województwa małopolskiego, w towarzystwie Dariusza Marczewskiego – burmistrza Miechowa.

Tegoroczny miechowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku został połączony z Międzynarodowymi Małopolskimi Spotkaniami z Folklorem. Półfinał Festiwalu w Miechowie zainaugurowano uroczystą mszą św. w Bazylice Bożego Grobu, a następnie barwny korowód artystów z Polski, Czarnogóry, Indonezji, Irlandii, Meksyku, Osetii Północnej, Tajwanu i Turcji przemaszerował przez miechowski Rynek.
Przez cały dzień dla mieszkańców miasta i gości gotowali kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, blogerzy oraz wicemarszałek Wojciech Kozak i burmistrz Miechowa Dariusz Marczewski. Przygotowali oni wspólnie zupę kalafiorową, którą osobiście serwowali smakoszom przybyłym na miechowski Rynek. Podczas imprezy wybrano także najlepszych producentów Małopolski Północnej.
Zdaniem jury, najlepszą potrawą zgłoszoną na miechowski półfinał okazały się orzechy w miodzie akacjowym przygotowane przez Pasiekę Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej, które zdobyły Grand Prix miechowskiego półfinału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Drugie miejsce otrzymała „Społem" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Miechowie za chleb praski, trzecie – firma Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzeja Pietrzyka ze Swojczan za kiszoną kapustę.
Swoje nagrody przyznała także publiczność. W plebiscycie publiczności w kategorii „Ekologiczne Przysmaki" zwyciężyła szarlotka przygotowana przez Zagrodę Edukacyjną „Pszczółki" z Niezwojowic, w kategorii „Tradycyjne Specjały" – charsznicka kapusta kiszona z firmy Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzeja Pietrzyka ze Swojczan, w kategorii „Smakołyki z Legendą" – chleb praski ze „Społem" PSS z Miechowa, a w kategorii „Jak u Mamy" smakowały pulpety wegetariańskie i napój z mięty, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Zarogowa. Specjalne wyróżnienie przyznane przez komisję dziennikarską powędrowało do Pasieki Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej za orzechy w miodzie akacjowym. Laureaci odebrali nagrody z rąk wicemarszałka Wojciecha Kozaka.
Wszyscy laureaci półfinału Festiwalu uzyskali przepustkę na finał imprezy, który odbędzie się 29 i 30 sierpnia br. na placu Wolnica w Krakowie.