krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Spotkanie studentów Europeistyki Uniwersytetu Warszawskiego z przedstawicielami spółdzielczości konsumenckiej „Społem"
Tematem spotkania była: „Spółdzielczość w Polsce, w UE i na świecie" oraz perspektywy zawodowe dla studentów.
aaa
Po generalnej przebudowie, PSS Szczecin otworzył dla klientów sklep Orion przy ul. Księcia Bogusława X 18a
Sklep mieści się w tym samym miejscu od 1973 r., a na swoje pięćdziesięciolecie otrzymał nowoczesny wygląd.
aaa
Społem Coop na szczycie Kilimandżaro!
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
Copyright by KZRSS "Społem"

PSS "Społem" w Białymstoku uzyskała certyfikat potwierdzający wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2013 Opublikowano: wtorek, 15, styczeń 2013

Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Białymstoku jako pierwsza spółdzielnia spożywców w kraju uzyskała certyfikat potwierdzający wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy ISO 22000 w Piekarni Nr 2 przy ul. Pogodnej 6.

Norma ISO 22000 jest międzynarodowym standardem zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma ona zastosowanie do wszystkich organizacji (bez względu na ich wielkość), które uczestniczą w funkcjonowaniu łańcucha żywnościowego i zamierzają wdrożyć systemy umożliwiające stałe dostarczanie do konsumenta produktów pełnowartościowych i bezpiecznych dla zdrowia i życia.

Piekarnia Nr 2 produkuje średnio miesięcznie około 450 ton pieczywa w 20 asortymentach. Zakład jest wyposażony w dwie nowoczesne linie produkcyjne:
– do produkcji bułek 50 g o wydajności 16 tys. szt/godz.,
– do produkcji chleba o wydajności 1.000 kg/godz.

Zatrudnienie w piekarni wynosi około 95 osób. Zakład posiada własne zaplecze laboratoryjne oraz warsztat, korzysta z własnej bazy transportu, zaopatruje w pieczywo sklepy własne i obce w województwie podlaskim.

W 2003 roku w tej piekarni certyfikowano system HACCP. Zdobyte wtedy doświadczenia zostały wykorzystane podczas opracowywania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy PN-EN-ISO 22000:2006 w zakresie produkcji pieczywa i bułki tartej. Niezbędna dokumentacja została opracowana w przeciągu kilku miesięcy przez powołany zespół i zatwierdzona przez Zarząd spółdzielni w lipcu 2012 roku. Zaczęła ona funkcjonować od sierpnia 2012 roku.

W dniach 28 listopada 2012 roku i 4—5 grudnia 2012 roku odbyły się audity certyfikacyjne przeprowadzone przez Polskie Centrum Certyfikacji. Ich celem była ocena wdrożenia i skuteczności funkcjonującego w Piekarni Nr 2 Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000.

Uzyskany certyfikat jest ważny przez 3 lata od daty rejestracji certyfikatu, tj. do dnia 11 grudnia 2015 roku.

Wdrożenie powyższego systemu przyniesie białostockiej PSS "Społem" wiele korzyści, jak np.:
– wzrost zaufania klientów i organów kontrolnych,
– wzrost konkurencyjności,
– ochrona interesów spółdzielni i jej konsumentów,
– poprawa komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej,
– ciągłe doskonalenie systemu, a co za tym idzie – rozwój całej spółdzielni.

Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Białymstoku nie zamierza na tym poprzestać. W najbliższym okresie planowane jest podejmowanie działań mających na celu wprowadzenie takiego systemu w innych placówkach produkcyjnych spółdzielni.

Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Białymstoku jako pierwsza spółdzielnia spożywców w kraju uzyskała certyfikat potwierdzający wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy ISO 22000 w Piekarni Nr 2 przy ul. Pogodnej 6.

Norma ISO 22000 jest międzynarodowym standardem zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma ona zastosowanie do wszystkich organizacji (bez względu na ich wielkość), które uczestniczą w funkcjonowaniu łańcucha żywnościowego i zamierzają wdrożyć systemy umożliwiające stałe dostarczanie do konsumenta produktów pełnowartościowych i bezpiecznych dla zdrowia i życia.

Piekarnia Nr 2 produkuje średnio miesięcznie około 450 ton pieczywa w 20 asortymentach. Zakład jest wyposażony w dwie nowoczesne linie produkcyjne:
– do produkcji bułek 50 g o wydajności 16 tys. szt/godz.,
– do produkcji chleba o wydajności 1.000 kg/godz.

Zatrudnienie w piekarni wynosi około 95 osób. Zakład posiada własne zaplecze laboratoryjne oraz warsztat, korzysta z własnej bazy transportu, zaopatruje w pieczywo sklepy własne i obce w województwie podlaskim.

W 2003 roku w tej piekarni certyfikowano system HACCP. Zdobyte wtedy doświadczenia zostały wykorzystane podczas opracowywania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy PN-EN-ISO 22000:2006 w zakresie produkcji pieczywa i bułki tartej. Niezbędna dokumentacja została opracowana w przeciągu kilku miesięcy przez powołany zespół i zatwierdzona przez Zarząd spółdzielni w lipcu 2012 roku. Zaczęła ona funkcjonować od sierpnia 2012 roku.

W dniach 28 listopada 2012 roku i 4—5 grudnia 2012 roku odbyły się audity certyfikacyjne przeprowadzone przez Polskie Centrum Certyfikacji. Ich celem była ocena wdrożenia i skuteczności funkcjonującego w Piekarni Nr 2 Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000.

Uzyskany certyfikat jest ważny przez 3 lata od daty rejestracji certyfikatu, tj. do dnia 11 grudnia 2015 roku.

Wdrożenie powyższego systemu przyniesie białostockiej PSS "Społem" wiele korzyści, jak np.:
– wzrost zaufania klientów i organów kontrolnych,
– wzrost konkurencyjności,
– ochrona interesów spółdzielni i jej konsumentów,
– poprawa komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej,
– ciągłe doskonalenie systemu, a co za tym idzie – rozwój całej spółdzielni.

Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Białymstoku nie zamierza na tym poprzestać. W najbliższym okresie planowane jest podejmowanie działań mających na celu wprowadzenie takiego systemu w innych placówkach produkcyjnych spółdzielni.