krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Kolejna Konferencja „SPOŁEM 2024" już za nami!
aaa
SYSTEM KAUCYJNY - PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE WDRAŻANIA NOWYCH PRZEPISÓW
Zapraszamy na spotkanie z ekspertem!
aaa
Nowo wyremontowany sklep „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Białej Podlaskiej
aaa
Pierwsze posiedzenie zgromadzenia ogólnego KRS
Wzięło w nim udział 99 ze 102 delegatów wybranych na VII Kongresie. Zgromadzenie wybrało Zarząd Krajowej Rady Spółdzielczej, Prezydium Zgromadzenia...
aaa
W dniach 22-23 stycznia 2024 r. obradował VII Kongres Spółdzielczości, który jest najwyższym organem samorządu spółdzielczego w Polsce.
Copyright by KZRSS "Społem"

PSS "Społem" w Białymstoku uzyskała certyfikat potwierdzający wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2013 Opublikowano: wtorek, 15, styczeń 2013

Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Białymstoku jako pierwsza spółdzielnia spożywców w kraju uzyskała certyfikat potwierdzający wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy ISO 22000 w Piekarni Nr 2 przy ul. Pogodnej 6.

Norma ISO 22000 jest międzynarodowym standardem zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma ona zastosowanie do wszystkich organizacji (bez względu na ich wielkość), które uczestniczą w funkcjonowaniu łańcucha żywnościowego i zamierzają wdrożyć systemy umożliwiające stałe dostarczanie do konsumenta produktów pełnowartościowych i bezpiecznych dla zdrowia i życia.

Piekarnia Nr 2 produkuje średnio miesięcznie około 450 ton pieczywa w 20 asortymentach. Zakład jest wyposażony w dwie nowoczesne linie produkcyjne:
– do produkcji bułek 50 g o wydajności 16 tys. szt/godz.,
– do produkcji chleba o wydajności 1.000 kg/godz.

Zatrudnienie w piekarni wynosi około 95 osób. Zakład posiada własne zaplecze laboratoryjne oraz warsztat, korzysta z własnej bazy transportu, zaopatruje w pieczywo sklepy własne i obce w województwie podlaskim.

W 2003 roku w tej piekarni certyfikowano system HACCP. Zdobyte wtedy doświadczenia zostały wykorzystane podczas opracowywania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy PN-EN-ISO 22000:2006 w zakresie produkcji pieczywa i bułki tartej. Niezbędna dokumentacja została opracowana w przeciągu kilku miesięcy przez powołany zespół i zatwierdzona przez Zarząd spółdzielni w lipcu 2012 roku. Zaczęła ona funkcjonować od sierpnia 2012 roku.

W dniach 28 listopada 2012 roku i 4—5 grudnia 2012 roku odbyły się audity certyfikacyjne przeprowadzone przez Polskie Centrum Certyfikacji. Ich celem była ocena wdrożenia i skuteczności funkcjonującego w Piekarni Nr 2 Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000.

Uzyskany certyfikat jest ważny przez 3 lata od daty rejestracji certyfikatu, tj. do dnia 11 grudnia 2015 roku.

Wdrożenie powyższego systemu przyniesie białostockiej PSS "Społem" wiele korzyści, jak np.:
– wzrost zaufania klientów i organów kontrolnych,
– wzrost konkurencyjności,
– ochrona interesów spółdzielni i jej konsumentów,
– poprawa komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej,
– ciągłe doskonalenie systemu, a co za tym idzie – rozwój całej spółdzielni.

Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Białymstoku nie zamierza na tym poprzestać. W najbliższym okresie planowane jest podejmowanie działań mających na celu wprowadzenie takiego systemu w innych placówkach produkcyjnych spółdzielni.

Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Białymstoku jako pierwsza spółdzielnia spożywców w kraju uzyskała certyfikat potwierdzający wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy ISO 22000 w Piekarni Nr 2 przy ul. Pogodnej 6.

Norma ISO 22000 jest międzynarodowym standardem zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma ona zastosowanie do wszystkich organizacji (bez względu na ich wielkość), które uczestniczą w funkcjonowaniu łańcucha żywnościowego i zamierzają wdrożyć systemy umożliwiające stałe dostarczanie do konsumenta produktów pełnowartościowych i bezpiecznych dla zdrowia i życia.

Piekarnia Nr 2 produkuje średnio miesięcznie około 450 ton pieczywa w 20 asortymentach. Zakład jest wyposażony w dwie nowoczesne linie produkcyjne:
– do produkcji bułek 50 g o wydajności 16 tys. szt/godz.,
– do produkcji chleba o wydajności 1.000 kg/godz.

Zatrudnienie w piekarni wynosi około 95 osób. Zakład posiada własne zaplecze laboratoryjne oraz warsztat, korzysta z własnej bazy transportu, zaopatruje w pieczywo sklepy własne i obce w województwie podlaskim.

W 2003 roku w tej piekarni certyfikowano system HACCP. Zdobyte wtedy doświadczenia zostały wykorzystane podczas opracowywania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy PN-EN-ISO 22000:2006 w zakresie produkcji pieczywa i bułki tartej. Niezbędna dokumentacja została opracowana w przeciągu kilku miesięcy przez powołany zespół i zatwierdzona przez Zarząd spółdzielni w lipcu 2012 roku. Zaczęła ona funkcjonować od sierpnia 2012 roku.

W dniach 28 listopada 2012 roku i 4—5 grudnia 2012 roku odbyły się audity certyfikacyjne przeprowadzone przez Polskie Centrum Certyfikacji. Ich celem była ocena wdrożenia i skuteczności funkcjonującego w Piekarni Nr 2 Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000.

Uzyskany certyfikat jest ważny przez 3 lata od daty rejestracji certyfikatu, tj. do dnia 11 grudnia 2015 roku.

Wdrożenie powyższego systemu przyniesie białostockiej PSS "Społem" wiele korzyści, jak np.:
– wzrost zaufania klientów i organów kontrolnych,
– wzrost konkurencyjności,
– ochrona interesów spółdzielni i jej konsumentów,
– poprawa komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej,
– ciągłe doskonalenie systemu, a co za tym idzie – rozwój całej spółdzielni.

Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Białymstoku nie zamierza na tym poprzestać. W najbliższym okresie planowane jest podejmowanie działań mających na celu wprowadzenie takiego systemu w innych placówkach produkcyjnych spółdzielni.