Wyjątkowy sklep "Społem" WSS Śródmieście w Warszawie
W miesięczniku "Poradnik Handlowca, w numerze z lutego br., znalazł się krótki wywiad z Januszem Tlakiem, kierownikiem sklepu Lux-mini "Społem" Warszawskiej Spółdzielni Spożywców Śródmieście w Warszawie przy ul. Krakowskie Przedmieście 16/18, zatytułowany: "Wyjątkowy sklep w sercu stolicy na Krakowskim Przedmieściu". Wywiad przeprowadził redaktor Jacek Ratajczak.
Oto treść tego wywiadu.
Jacek Ratajczak: Ile metrów powierzchni liczy sobie sklep, ile osób jest w nim zatrudnionych?
Janusz Tlak: Placówka jest niewielka, zaledwie 57 m2. Zatrudnionych razem z kierownictwem jest 11 osób. Tworzymy od lat zgrany zespół, pracują ze mną doświadczone osoby, sprawdzone w handlu.
Jednak ten mały sklep potrafi osiągnąć bardzo dobre wyniki finansowe. W czym tkwi tajemnica waszego sukcesu?
Staramy się efektywnie wykorzystać każdy centymetr powierzchni. Poza tym walczymy o każdego klienta. W pobliżu jest Uniwersytet Warszawski, toteż ustawiamy asortyment głównie pod studentów. Jednostkowy koszyk zakupowy wprawdzie jest niewielki, około 7—8 zł, ale dziennie mamy 2.500 paragonów.
Jak się obecnie handluje w takim miejscu jak serce stolicy, gdzie czynsze należą do najwyższych w Polsce?
Handel to obecnie ciężki kawałek chleba, ale dajemy sobie radę. Czynsze owszem są kłopotliwe, ale praca w tym miejscu to prawdziwa przyjemność. Spotyka się wielu ciekawych ludzi. Codzienne zakupy robi u nas reżyser Jerzy Skolimowski, bywa Beata Tyszkiewicz, Emilia Krakowska. Przyciągamy klientów przede wszystkim miłą obsługą. Oprócz standardowego asortymentu stawiamy na zdrową żywność.
Czego Pan oczekuje w 2013 r.?
Chciałbym być optymistą, ale może po prostu powiem: oby nie było gorzej.
Dziękuję za rozmowę.
W miesięczniku "Poradnik Handlowca, w numerze z lutego br., znalazł się krótki wywiad z Januszem Tlakiem, kierownikiem sklepu Lux-mini "Społem" Warszawskiej Spółdzielni Spożywców Śródmieście w Warszawie przy ul. Krakowskie Przedmieście 16/18, zatytułowany: "Wyjątkowy sklep w sercu stolicy na Krakowskim Przedmieściu". Wywiad przeprowadził redaktor Jacek Ratajczak.
Oto treść tego wywiadu.
Jacek Ratajczak: Ile metrów powierzchni liczy sobie sklep, ile osób jest w nim zatrudnionych?
Janusz Tlak: Placówka jest niewielka, zaledwie 57 m2. Zatrudnionych razem z kierownictwem jest 11 osób. Tworzymy od lat zgrany zespół, pracują ze mną doświadczone osoby, sprawdzone w handlu.
Jednak ten mały sklep potrafi osiągnąć bardzo dobre wyniki finansowe. W czym tkwi tajemnica waszego sukcesu?
Staramy się efektywnie wykorzystać każdy centymetr powierzchni. Poza tym walczymy o każdego klienta. W pobliżu jest Uniwersytet Warszawski, toteż ustawiamy asortyment głównie pod studentów. Jednostkowy koszyk zakupowy wprawdzie jest niewielki, około 7—8 zł, ale dziennie mamy 2.500 paragonów.
Jak się obecnie handluje w takim miejscu jak serce stolicy, gdzie czynsze należą do najwyższych w Polsce?
Handel to obecnie ciężki kawałek chleba, ale dajemy sobie radę. Czynsze owszem są kłopotliwe, ale praca w tym miejscu to prawdziwa przyjemność. Spotyka się wielu ciekawych ludzi. Codzienne zakupy robi u nas reżyser Jerzy Skolimowski, bywa Beata Tyszkiewicz, Emilia Krakowska. Przyciągamy klientów przede wszystkim miłą obsługą. Oprócz standardowego asortymentu stawiamy na zdrową żywność.
Czego Pan oczekuje w 2013 r.?
Chciałbym być optymistą, ale może po prostu powiem: oby nie było gorzej.
Dziękuję za rozmowę.