krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
SPOŁEM COOP NA SZCZYCIE KILIMANDŻARO !
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Zarząd KZRSS „Społem" w Warszawie serdecznie zaprasza prezesów i członków zarządów spółdzielni na kolejną, wiosenną konferencję „SPOŁEM 2023"
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
aaa
Pierwsze w Historii Euro Coop posiedzenie Prezydium poza siedzibą organizacji
W dniach 22-24 lutego br. Związek stał się gospodarzem pierwszego w historii tej organizacji spotkania Prezydium poza jej siedzibą.
aaa
Fundacja „Hospicjum głogowskie" przyznała nagrody FILANTROP 2023
Wśród wyróżnionych PSS Głogów.
aaa
W OBRONIE „CHLEBA POWSZEDNIEGO" !
Celem działań Związku jest zbudowanie szerokiej koalicji „ZA CHLEBEM" ponadpartyjnej i ponad podziałami.
Copyright by KZRSS "Społem"

"Społem" WSS Śródmieście kontynuuje akcję: "Właściwe odżywianie pomaga w nauce"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR IV/2013 Opublikowano: wtorek, 05, listopad 2013

"Społem" Warszawska Spółdzielnia Spożywców Śródmieście w Warszawie kontynuuje spotkania z dziećmi i młodzieżą w ramach podjętej w 2012 roku akcji: "Właściwe odżywianie pomaga w nauce".

W cyklu tych spotkań, w dniu 29 października br., w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Słabowidzących im. Zofii Galewskiej w Warszawie przy ul. Koźmińskiej, z którym śródmiejska spółdzielnia współpracuje od lat, 54-osobowa grupa uczniów w wieku od 6 do 14 lat zapoznała się z prawidłowym żywieniem. Prezentację przeprowadziła dietetyk Małgorzata Cempel-Zgierska. Produkty na degustację zapewnili: Cukiernia Raj-Plus – dietetyczne ciasteczka, Danone – actimel oraz sadownik Bogusław Musiałowski – jabłka. Każdy uczestnik otrzymał planszę A-4 z piramidą żywienia. Przysposobioną wiedzę uczniowie mogli zaprezentować, umieszczając piktogramy produktów na odpowiednim poziomie powiększonej piramidy.

W spotkaniu wzięli również udział przedstawiciele Danone i Mazowieckiej Agencji Handlowej "Społem" Sp. z o.o. oraz pracownicy śródmiejskiej "Społem WSS.

Kolejne spotkanie odbyło się w dniu 5 listopada br. Było to spotkanie z przedszkolakami w Przedszkolu nr 222 w Warszawie przy ul. Wyki 17. Placówka funkcjonuje od 23 lat. Ma swoje logo wyłonione drogą konkursu ogłoszonego dla rodziców, którzy współpracują z placówką na bieżąco. Pomysłowość i przedsiębiorczość prowadzącej od początku istnienia przedszkola pani Dyrektor widać na każdym kroku. Do przedszkola uczęszczają dzieci od 3 do 6 lat (pięć grup). Zajęcia z przedszkolakami przebiegały podobnie jak w czasie poprzednich spotkań. Objaśnienie wartości odżywczych produktów i włączenie się dzieci z odpowiedziami na zadane pytania. Produkty na degustację zapewnili: Raj-Plus, JBB, Bakoma, sadownik Bogusław Musiałowski oraz  Bożena Mastalerz – dostawca warzyw i owoców.

Spotkanie urozmaicił filmik, dotyczący parówek tęczowych, przygotowany przez ich producenta – firmę JBB z Łysych. O zaletach parówek tęczowych opowiedział przedstawiciel firmy, przeprowadzając równocześnie konkurs z nagrodami, dotyczący obejrzanej projekcji.

Nie obyło się bez praktycznej budowy piramidy żywienia, będącej odwzorowaniem stosowanej na zajęciach piramidy, udostępnionej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Pracownicy Przedszkola nr 222 zajęcia z pięciolatkami uznali za ciekawe i pouczające, wyrażając nadzieję na dalszą współpracę ze "Społem" WSS Śródmieście.