krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Zapraszamy do obejrzenia nagrania konferencji prasowej, związanej z obchodami 150 - lecia Spółdzielczości w Polsce
Halowe Mistrzostwa Polski Seniorów w łucznictwie
Klub Sportowy "Społem" osiągną bardzo dobre wyniki.
aaa
Zmodernizowany sklep SPC w Warszawie już otwarty.
Sklep stał się częścią konceptu „SMACZNEGO WARSZAWO".Znajdziemy w nim, poza szeroką gamą pieczywa i wyrobów ciastkarskich, również...
Copyright by KZRSS "Społem"

Oświadczenie Prezesa Zarządu Krajowej Rady Spółdzielczej

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR II/2014 Opublikowano: poniedziałek, 30, czerwiec 2014

Od pewnego czasu polskie środowisko spółdzielcze z niepokojem obserwuje posługiwanie się przez niektórych dziennikarzy nazwą „spółdzielnia" na określanie różnego rodzaju grup interesów podejrzewanych o działania przestępcze. Zjawisko to nasiliło się ponownie w ostatnich dniach w związku z ujawnioną przez tygodnik „Wprost" tzw. aferą taśmową.

Niefrasobliwe, aczkolwiek w mniemaniu dziennikarzy zapewne efektowne żonglowanie słowem „spółdzielnia", godzi w dobre imię spółdzielczości i milionów osób będących członkami organizacji spółdzielczych w Polsce. Prowadzi do fałszywych skojarzeń i utraty zaufania. Jest zaprzeczeniem dziennikarskiej rzetelności i szacunku dla prawdziwych spółdzielców zrzeszających się w spółdzielnie dla realizowania ważnych celów życiowych i społeczno-zawodowych w granicach prawa. Stanowi oczywistą obrazę art. 10 Prawa Prasowego, zgodnie z którym „dziennikarz ma obowiązek działania zgodnie z etyką zawodową i zasadami współżycia społecznego w granicach określonych przepisami prawa".
Nie można więc, posługując się wolnością słowa, traktowaną niemalże jako absolut, w imię efekciarskich zbitek słownych, obrażać milionów ludzi, którzy zgodnie z przesłaniem Organizacji Narodów Zjednoczonych „budują lepszy świat", a nie świat przestępczy.
Porównanie nieformalnych grup podejrzewanych o działania przestępcze do spółdzielni jest obrażające dla zrzeszonych w nich osób i budzi uzasadnione protesty całego środowiska. Język polski jest wystarczająco bogaty, aby przestępców i ich wzajemne powiązania określać mianem adekwatnym do charakteru ich poczynań.
W imieniu ponad 8 milionów polskich spółdzielców domagam się zaprzestania takich praktyk.

Warszawa, 30 czerwca 2014 r. Prezes Zarządu KRS, Alfred Domagalski