krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
Posiedzenie Zarządu Euro Coop
Z ramienia KZRSS w spotkaniu brali udział Prezes Zarządu Ryszard Jaśkowski będący członkiem Zarządu Euro Coop oraz Agnieszka Wroniewicz Dyrektor...
aaa
Kolejna konferencja Społem już za nami!
Copyright by KZRSS "Społem"

Oświadczenie Prezesa Zarządu Krajowej Rady Spółdzielczej

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR II/2014 Opublikowano: poniedziałek, 30, czerwiec 2014

Od pewnego czasu polskie środowisko spółdzielcze z niepokojem obserwuje posługiwanie się przez niektórych dziennikarzy nazwą „spółdzielnia" na określanie różnego rodzaju grup interesów podejrzewanych o działania przestępcze. Zjawisko to nasiliło się ponownie w ostatnich dniach w związku z ujawnioną przez tygodnik „Wprost" tzw. aferą taśmową.

Niefrasobliwe, aczkolwiek w mniemaniu dziennikarzy zapewne efektowne żonglowanie słowem „spółdzielnia", godzi w dobre imię spółdzielczości i milionów osób będących członkami organizacji spółdzielczych w Polsce. Prowadzi do fałszywych skojarzeń i utraty zaufania. Jest zaprzeczeniem dziennikarskiej rzetelności i szacunku dla prawdziwych spółdzielców zrzeszających się w spółdzielnie dla realizowania ważnych celów życiowych i społeczno-zawodowych w granicach prawa. Stanowi oczywistą obrazę art. 10 Prawa Prasowego, zgodnie z którym „dziennikarz ma obowiązek działania zgodnie z etyką zawodową i zasadami współżycia społecznego w granicach określonych przepisami prawa".
Nie można więc, posługując się wolnością słowa, traktowaną niemalże jako absolut, w imię efekciarskich zbitek słownych, obrażać milionów ludzi, którzy zgodnie z przesłaniem Organizacji Narodów Zjednoczonych „budują lepszy świat", a nie świat przestępczy.
Porównanie nieformalnych grup podejrzewanych o działania przestępcze do spółdzielni jest obrażające dla zrzeszonych w nich osób i budzi uzasadnione protesty całego środowiska. Język polski jest wystarczająco bogaty, aby przestępców i ich wzajemne powiązania określać mianem adekwatnym do charakteru ich poczynań.
W imieniu ponad 8 milionów polskich spółdzielców domagam się zaprzestania takich praktyk.

Warszawa, 30 czerwca 2014 r. Prezes Zarządu KRS, Alfred Domagalski