krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Kieleckie „Społem" świętowało 100 lat działalności. Podczas uroczystego walnego zgromadzenia członków w restauracji Winnica w Kielcach, nagrodzono kielecką spółdzielnię oraz jej wieloletnich pracowników.
aaa
Konferencja Społem „Rola społeczna Spółdzielczości"
To była druga z cyklu konferencji organizowanych przez KZRSS Społem z okazji 150-lecia spółdzielczości spożywców.
Jubileusz 100-lecia „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Andrychowie
W dniu 14.06.2019r. w Miejskim Domu Kultury w Andrychowie uroczyście obchodzono 100-lecie...
aaa
Handlowy Hermes dla „Społem"
XXI Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa...
Copyright by KZRSS "Społem"

Oświadczenie Prezesa Zarządu Krajowej Rady Spółdzielczej

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR II/2014 Opublikowano: poniedziałek, 30, czerwiec 2014

Od pewnego czasu polskie środowisko spółdzielcze z niepokojem obserwuje posługiwanie się przez niektórych dziennikarzy nazwą „spółdzielnia" na określanie różnego rodzaju grup interesów podejrzewanych o działania przestępcze. Zjawisko to nasiliło się ponownie w ostatnich dniach w związku z ujawnioną przez tygodnik „Wprost" tzw. aferą taśmową.

Niefrasobliwe, aczkolwiek w mniemaniu dziennikarzy zapewne efektowne żonglowanie słowem „spółdzielnia", godzi w dobre imię spółdzielczości i milionów osób będących członkami organizacji spółdzielczych w Polsce. Prowadzi do fałszywych skojarzeń i utraty zaufania. Jest zaprzeczeniem dziennikarskiej rzetelności i szacunku dla prawdziwych spółdzielców zrzeszających się w spółdzielnie dla realizowania ważnych celów życiowych i społeczno-zawodowych w granicach prawa. Stanowi oczywistą obrazę art. 10 Prawa Prasowego, zgodnie z którym „dziennikarz ma obowiązek działania zgodnie z etyką zawodową i zasadami współżycia społecznego w granicach określonych przepisami prawa".
Nie można więc, posługując się wolnością słowa, traktowaną niemalże jako absolut, w imię efekciarskich zbitek słownych, obrażać milionów ludzi, którzy zgodnie z przesłaniem Organizacji Narodów Zjednoczonych „budują lepszy świat", a nie świat przestępczy.
Porównanie nieformalnych grup podejrzewanych o działania przestępcze do spółdzielni jest obrażające dla zrzeszonych w nich osób i budzi uzasadnione protesty całego środowiska. Język polski jest wystarczająco bogaty, aby przestępców i ich wzajemne powiązania określać mianem adekwatnym do charakteru ich poczynań.
W imieniu ponad 8 milionów polskich spółdzielców domagam się zaprzestania takich praktyk.

Warszawa, 30 czerwca 2014 r. Prezes Zarządu KRS, Alfred Domagalski