krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
aaa
Posiedzenie Zarządu Euro Coop
Z ramienia KZRSS w spotkaniu brali udział Prezes Zarządu Ryszard Jaśkowski będący członkiem Zarządu Euro Coop oraz Agnieszka Wroniewicz Dyrektor...
aaa
Kolejna konferencja Społem już za nami!
Previous Next
Ustawa kaucyjna – spotkanie w KZRSS Społem 23 kwietnia 2024 roku z inicjatywy Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem" odbyło się spotkanie online z Panem Łukaszem Kurzawą – dyrektorem...
Informacja Ministra Klimatu i Środowiska na temat stanu przygotowań do wdrożenia systemu kaucyjnego 17 kwietnie 2024 r. w Senacie Rzeczypospolitej Polskiej Senatorowie z komisji: Klimatu i Środowiska oraz Gospodarki Narodowej i Innowacyjności zapoznali się z...
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie. Podczas seminarium zorganizowanego w Brukseli w dniu 5 kwietnia br. przedstawiciele KZRSS...
Posiedzenie Zarządu Euro Coop W dniach 4-5 kwietnia 2024 roku Prezes Zarządu KZRSS „Społem" Ryszard Jaśkowski będący członkiem Zarządu Euro Coop oraz Agnieszka Wroniewicz Dyrektor Zespołu...
KONFERENCJA „SPOŁEM 2024" W dniach 9-11 kwietnia 2024 roku w siedzibie Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem" odbyła się Konferencja „SPOŁEM 2024", w której wzięli...
Nowy sklep „Społem" WSS Wola w Warszawie W środę 20 marca spółdzielnia WSS „Społem" Wola otworzyła nowy sklep na parterze 4-piętrowego apartamentowca u zbiegu ulic Kaliskiego i Radiowej w...
Spółdzielnie kupiecka i mieszkaniowa - spór o użytkowanie wieczyste hal Banacha Dwie spółdzielnie kupiecka i mieszkaniowa toczą spór o użytkowanie wieczyste hal Banacha. Targowisko ma skomplikowaną historię i nie jest łatwo ustalić, kto...
Bary Mleczne masowo się zamykają. Absurdalne zasady dotacji Upadek ikonicznego krakowskiego baru mlecznego Żak nie tylko zakończył jedną z wieloletnich historii gastronomicznych, ale również rzuca światło na trudności, z jakimi...
Nowo wyremontowany sklep „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Białej Podlaskiej W dniu 1 lutego 2024 r., po przeprowadzonym remoncie, otwarty został sklep spożywczy przy ul. Podleśnej należący do sieci sklepów „Społem" w...
Turniej finałowy TAURON Pucharu Polski Kobiet już 16 i 17 marca w Nysie! To będzie wielkie święto kobiecej ligowej siatkówki! 16 i 17 marca w Nysie odbędzie się turniej finałowy TAURON Pucharu Polski Kobiet. Już...
ZAPROSZENIE NA KONFERENCJĘ „SPOŁEM - 2024" Zarząd KZRSS „Społem" w Warszawie serdecznie zaprasza prezesów i członków zarządów spółdzielni na kolejną, wiosenną konferencję „SPOŁEM 2024". Konferencja jest realizacją zadań...
Pierwsze posiedzenie zgromadzenia ogólnego KRS W dniu 20 lutego br. odbyło się pierwsze, po VII Kongresie Spółdzielczości, posiedzenie Zgromadzenia Ogólnego Krajowej Rady Spółdzielczej. Wzięło w nim udział...
Copyright by KZRSS "Społem"
DLA SPÓŁDZIELNI
oferta zwiazku
WSPÓŁPRACA GOSPODARCZA
programy
ZNAJDŹ SPÓŁDZIELNIE
mapka
BAZA WYPOCZYNKOWA
wypoczynkowe

Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne

Sale konferencyjne oraz pokoje gościnne blisko centrum.

Społem znaczy razem

Ogólnopolski program lojalnościowy spółdzielni spożywców.

Ogłoszenia i oferty

Budynki, działki, biura przeznaczone na sprzedaż, do wynajmu oraz spółdzielnie poszukujące inwestora.

Edukacja ekologiczna

Kategoria: Program Ekologiczny Społem
Opublikowano: czwartek, 21, listopad 2013

eko produktSpołem jako organizacja stawiająca sobie za cel być firmą, dla której priorytetem jest troska o środowisko oraz zdrowie konsumenta chce poszerzać świadomość ekologiczną wśród pracowników i klientów.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych pogłębieniem swojej wiedzy z zakresu ekologii, a szczególnie rolnictwa ekologicznego i jego produktów, do zapoznania się z opracowanymi przez nas informacjami.

Mamy nadzieję, że omówione przez nas zagadnienia wydadzą się Państwu ciekawe i użyteczne oraz zmotywują Państwa do podejmowania Eko Decyzji w życiu codziennym.

 

Ekologia
w szerszym kontekście to nauka o otaczającym nas świecie, nauka o życiu.
Wraz z rozwojem cywilizacji i postępem wiedzy ekologia przestała być rozumiana jako wąska dziedzina nauk biologicznych związana z ochroną przyrody. Stopniowo coraz bardziej poznajemy wzajemne współzależności pomiędzy elementami środowiska, oraz doświadczamy efektów i skutków naszych działań i postępowania w środowisku.
Dzisiaj ekologia to wiedza o tym jak żyć – robić zakupy, podróżować, mieszkać, dbać o zdrowie, spędzać czas, pracować, wypoczywać, zdobywać informacje – powiązana ze zdrowiem, stylem życia, rozwojem gospodarczym, bezpieczeństwem, znalezieniem właściwego miejsca w życiu i odpowiedniego sposobu postępowania.

 

Rolnictwo ekologiczne
Nadrzędnym celem rolnictwa ekologicznego jest produkcja żywności wysokiej jakości, przy równoczesnym zachowaniu w jak największym stopniu równowagi biologicznej w środowisku przyrodniczym.
Podstawowa zasada rolnictwa ekologicznego to odrzucenie środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej, a także wykluczenie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz ich produktów. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków i hormonów.
W gospodarstwach ekologicznych dąży się do utrzymania żyzności gleby, jako podstawy zdolności produkcyjnych gospodarstwa; samowystarczalności paszowo–nawozowej; oraz różnorodności gatunków, która sprzyja przywracaniu równowagi biologicznej w gospodarstwie.

 

Produkty rolnictwa ekologicznego
Produkty rolnictwa ekologicznego pochodzą z gospodarstw ekologicznych i wytworzone zostały bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków i hormonów. Przetworzone produkty rolnictwa ekologicznego nie zawierają syntetycznych aromatów, barwników, konserwantów i polepszaczy.
Produktem rolnictwa ekologicznego można nazwać tylko taki produkt, który posiada certyfikat potwierdzający ekologiczny sposób produkcji.

 

Certyfikat potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktu
Certyfikat jest jedynym gwarantem ekologicznego pochodzenia produktu. Certyfikaty są wydawane przez upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jednostki certyfikujące. Na opakowaniu produktu rolnictwa ekologicznego powinna znaleźć się informacja o jednostce, która taki certyfikat wydała oraz numer identyfikacyjny nadany jej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi np. RE–01/2002/PL. W przypadku produktów pochodzących z krajów należących do UE na opakowaniu produktu powinien znajdować się numer i nazwa jednostki certyfikującej danego kraju. Jeżeli produkty są importowane spoza UE, na produkcie powinna się znaleźć także informacja na temat polskiej jednostki certyfikującej, która wydała certyfikat importerowi.
Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym ma na celu nadzorowanie całego procesu wytwarzania (od momentu zasiewu roślin poprzez cały okres wegetacji i zbioru) oraz przetwarzania produktu.


Żywność ekologiczna a zdrowa żywność
Obok żywności ekologicznej, istnieje oferta produktów określanych terminem "zdrowa żywność". Są to głównie: wyroby na bazie soi
(np. pasty, konserwy, mleko, wyroby garmażeryjne), "dziki ryż", żywność wegetariańska, parafarmaceutyki, zioła, preparaty ziołowe, odżywki, suplementy witaminowe i minerałowe, żywność o obniżonej kaloryczności czy wreszcie surowce do przygotowywania dań orientalnych i wiele innych.
Termin "zdrowa żywność" może wprowadzać konsumentów w błąd, gdyż często odnosi się do produktów niewiadomego pochodzenia, których walory zdrowotne nie są potwierdzone w wiarygodny sposób. Nadużywanie tego terminu jest najczęściej wynikiem powszechnego braku wiedzy z zakresu ekologii i żywienia człowieka. Określenie "zdrowa" w kontekście żywności jest chwytem marketingowym, który jest wykorzystywany przez producentów żywności konwencjonalnej, co działa na niekorzyść producentów certyfikowanej żywności ekologicznej.

 

Różnorodność ekologiczna
Do prawidłowego funkcjonowania ekosystemu jest niezbędna naturalna różnorodność biologiczna (można się spotkać także z terminem bioróżnorodność).
Różnorodność biologiczna to rozmaitość form życia: wszystkich roślin, zwierząt i mikroorganizmów występujących na Ziemi; rozmaitość zgrupowań ekologicznych, biocenoz, ekosystemów i krajobrazów, rozmaitość genów obecnych w populacjach różnych gatunków.
W ekosystemach o słabym zróżnicowaniu gatunkowym (niskiej różnorodności biologicznej), przy zaniku nawet jakiegoś z pozoru nieistotnego gatunku, może dojść do daleko posuniętych konsekwencji. Zachwiana równowaga ekologiczna może doprowadzić do wyginięcia gatunków nawet masowych, zwykle ważnych gospodarczo.
Termin różnorodność biologiczna (ang. biodiversity), od Szczytu Ziemi w Rio de Janeiro w roku 1992, wpisał się w sposób wyrazisty w słownik nie tylko przyrodników, ale także polityków, ekonomistów i ludzi biznesu.

 

Pestycydy
Zamierzonym celem stosowania pestycydów jest niszczenie (zabijanie) form życia niekorzystnych lub szkodliwych dla człowieka. Założeniem idealnym jest pełna wybiórczość działania, tj. niszczące – toksyczne dla niepożądanych form, natomiast nieszkodliwe dla człowieka i pożytecznych zwierząt, owadów i roślin. W praktyce okazało się to nieosiągalne. Badania doświadczalne wykazały szkodliwy wpływ pestycydów na większość organizmów żywych, w tym także ludzi. Wzrastające możliwości analityczne wykazały, że człowiek i wszystkie organizmy są narażone na wpływ różnych dawek pestycydów. Od dużych do małych, często na poziomie dopuszczalnym, ale szeroko rozpowszechnionych o nieprzewidzianych skutkach odległych. Daje to tej grupie związków specjalną pozycję, także w klasyfikacji toksykologicznej. Dlatego konieczne stało się ciągłe monitorowanie tych związków w środowisku.
Badania wykazały, jak ważne jest odżywianie się produktami ekologicznymi: wraz ze  wzrostem udziału żywności produkowanej metodami ekologicznymi w diecie (nawet już od 25% ich udziału w codziennym pożywieniu), wyraźnie zmniejsza się zawartość pozostałości pestycydów w mleku matek karmiących. Ogólnie poziom pozostałości pestycydów w mleku kobiecym nie przekracza kilkunastu milionowych części grama, lecz ta wartość jest wystarczająca, by zakłócić prawidłowy przebieg początkowego rozwoju dziecka.
Dieta oparta w 80% o żywność ekologiczną obniża tę wartość kilkunastokrotnie, co znacznie zmniejsza ryzyko powstania wad rozwojowych.

 

Dioksyny
Dioksyny to ultratrucizny – najbardziej toksyczne substancje chemiczne zanieczyszczające środowisko. Dioksyny są 10 tys. razy groźniejsze od cyjanku potasu, a jedna milionowa część grama dioksyn zabija świnkę morską. Dioksyny nie są produkowane celowo, powstają ubocznie głównie w procesie spalania. Odkryto je w próbkach gleby sprzed 8000 lat. Obecnie powstają one m.in. w wyniku następujących procesów:

  • spalanie odpadów komunalnych, w których znajdują się różne kolorowe tworzywa sztuczne czy malowane przedmioty
    (emisja ze  spalarni śmieci); wszędzie tam – czy to w palenisku domowym czy przy paleniu śmieci w ogrodzie – gdzie na skutek podwyższonej temperatury topią się tworzywa sztuczne, powstają dioksyny. Wdychają je nie tylko ludzie, ale i zwierzęta, osiadają na owocach, glebie i wodzie
  • hutnictwo i przerób metali
  • spalanie benzyn i komunikacja. Obecność dioksyn w glebie limituje ich wykorzystanie rolnicze, dlatego gospodarstwa ekologiczne muszą być położone na terenach poza zasięgiem ich emisji.

Dioksyny są doskonale rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego akumulują się w tkankach tłuszczowych, ryb, ptaków, węży, a także ssaków. Jedyną metodą wykrywania zawartości dioksyn jest monitoring środowiska. Na świecie spala się rocznie setki milionów ton śmieci, jest to kolejne źródło ogromnego skażenia środowiska dioksynami na całym globie. Badania kliniczne wykazały, że dioksyny działają silnie mutagennie, naruszając właściwą strukturę kodu genetycznego, rozmnażających się komórek żywych organizmów. Powodują uszkodzenia płodu, w wyniku czego dzieci rodzą się z wadami np. rozszczep kręgosłupa.


Odpady
Odpady – to wszystkie przedmioty oraz substancje stałe, a także nie będące ściekami substancje ciekle, powstałe w wyniku działalności gospodarczej lub bytowania człowieka i nieprzydatne w miejscu lub czasie, w którym powstały. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje odpadów: odpady przemysłowe i komunalne.
Odpady przemysłowe – to takie, które powstały podczas produkcji. Odpady komunalne – to stałe i ciekle odpady powstające w gospodarstwach domowych, w obiektach użyteczności publicznej, to również odpady uliczne.

 

Segregacja odpadów
Segregacja odpadów to działania w ramach ochrony środowiska, zmierzające do zachowania lub przywrócenia równowagi przyrodniczej, polegające na oddzieleniu wybranych składników z całości odpadów.
W ramach ochrony środowiska zostały nałożone obowiązki na wytwórcę odpadów do odzysku i recyklingu. W przepisach prawnych dotyczących ochrony środowiska zawarta jest klasyfikacja odpadów, np. na odpady komunalne, niebezpieczne, opakowaniowe, kuchenne, budowlane, przemysłowe itd. i obowiązki ich unieszkodliwiania w zależności od kategorii odpadów.

 

Zbieranie odpadów
Przez zbieranie odpadów należy rozumieć każde działanie mające na celu umieszczenie w pojemnikach, segregowanie i magazynowanie odpadów oraz przygotowanie do transportu przez odbiorcę odpadów.

 

Odzysk
Odzyskiem są wszelkie działania, nie stwarzające zagrożenia dla życia, zdrowia ludzi lub środowiska polegające na wykorzystaniu odpadów w całości lub w części, lub prowadzące do odzyskania z odpadów substancji, materiałów lub energii i ich wykorzystania, np. regeneracja lub odzyskiwanie rozpuszczalników, regeneracja kwasów lub zasad, odzyskiwanie składników z katalizatorów.

 

Recykling
Recykling to jedna z kompleksowych metod ochrony środowiska naturalnego. Jej zadaniem jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych oraz zmniejszenie ilości odpadów.
Recykling jest systemem wielokrotnego wykorzystywania tych samych materiałów, w kolejnych dobrach materialnych i użytkowych. Chronione są w ten sposób nieodnawialne lub trudno odnawialne źródła surowców, a jednocześnie ograniczana jest produkcja odpadów, które musiałyby być gdzieś składowane lub utylizowane. Pośrednio środowisko naturalne jest chronione również poprzez zmniejszenie zużycia surowców energetycznych, które musiałyby być użyte w procesach pozyskania surowców z natury i późniejszego zagospodarowania ich odpadów.

 

Jakość żywności ekologicznej

Kategoria: Program Ekologiczny Społem
Opublikowano: czwartek, 21, listopad 2013
Kontrola w ekologicznej produkcji żywności dotyczy sposobu produkcji. Przyjmuje się, że jeśli stan środowiska nie budzi zastrzeżeń, to jakość wewnętrzna produktów rolniczych także nie budzi takich zastrzeżeń, ponieważ jest pochodną sposobu wytworzenia. Same produkty bada się tylko wtedy, gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie ich skażenia. Jednocześnie produkty ekologiczne podlegają ogólnym przepisom prawa żywnościowego. Wymogi odnoszące się do żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi wyróżniają ją spośród pozostałych produktów rolniczych tym, że jawny sposób produkcji jest tu istotną częścią identyfikacji, oznakowania i reklamy. W rezultacie tych działań, uzyskuje się produkty żywnościowe, które cechują się wysokimi walorami jakościowymi i zdrowotnymi, przy jednocześnie minimalnej eksploatacji zasobów naturalnych i zachowaniu różnorodności biologicznej.

System rolnictwa ekologicznego wytwarza żywność nieskażoną pozostałościami środków agrochemicznych. System opiera się na:

  • niestosowaniu syntetycznych środków ochrony roślin, co ogranicza możliwość skażenia żywności ich pozostałościami
  • zakazie stosowania regulatorów wzrostu oraz ograniczenia w stosowaniu leków weterynaryjnych, zmniejszający ryzyko skażenia żywności przez niepożądane substancje chemiczne
  • zakazie stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), który wyklucza oddziaływanie tych organizmów na zdrowie człowieka i środowisko oraz poprawia rynkowy wizerunek produktu
  • ograniczeniu stosowania w przetwórstwie syntetycznych środków konserwujących i polepszaczy żywności.

Właściwości umownie określone jako witalizujące, mają surowce powstające w ekosystemach naturalnych (np. rośliny dziko żyjące). Zakłada się, że analogiczne właściwości mają produkty rolnictwa ekologicznego, którego metody naśladują przyrodę.
eza o właściwościach witalizujących żywności nie jest oparta na dowodach, lecz na przesłankach.

Produkty z gospodarstw ekologicznych zawierają więcej wartościowych składników. Produkty ekologiczne zawierają więcej witamin, cukrów, skrobi, białka, a także więcej suchej masy w porównaniu z pochodzącymi z uprawy konwencjonalnej, zwłaszcza o intensywnej produkcji. Produkty rolnictwa ekologicznego posiadają lepsze właściwości przechowalnicze niż płody rolnictwa konwencjonalnego. Zawartość metali ciężkich, azotanów, azotynów, aflatoksyn, pozostałości pestycydów w żywności ekologicznej jest znacznie poniżej dopuszczalnych norm lub nie jest w ogóle wykrywana.

Kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym

Kategoria: Program Ekologiczny Społem
Opublikowano: czwartek, 21, listopad 2013
Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że środki spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od zanieczyszczeń, takich jak: pozostałości środków ochrony roślin i hormonów, a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów zmodyfikowanych genetycznie.

System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowią:

  • minister właściwy do spraw rolnictwa, jako organ upoważniający jednostki certyfikujące do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawująca nadzór nad upoważnionymi jednostkami certyfikującymi rolnictwo ekologiczne
  • upoważnione jednostki certyfikujące akredytowane w zakresie rolnictwa ekologicznego, zgodnie z Normą PN-EN 45011 "Wymagania ogólne dotyczące działania jednostek prowadzących systemy certyfikacji wyrobów".

Kontrola w ekologicznej produkcji żywności dotyczy sposobu produkcji. Pełnozakresowa kontrola w gospodarstwach i przetwórniach odbywa się najmniej raz w roku, i przeprowadzają ją upoważnione jednostki certyfikujące. Oprócz tego mają miejsce kontrole dodatkowe. Kontroli podlegają nie tylko wszystkie obiekty gospodarstwa: pola, łąki, pastwiska, wybiegi, budynki inwentarskie, urządzenia, magazyny, przechowalnie, itp., ale także dokumentacja produkcji: księgi rachunkowe, dowody zakupu środków do produkcji oraz surowców, księga gospodarstwa (lub zapisy), etykiety (i materiały reklamowe), wreszcie – bilans zbiorów (i zakupionych surowców) i sprzedaży produktów ekologicznych. Na podstawie protokołu z kontroli, jednostka certyfikująca ocenia czy gospodarstwo (lub przetwórnia) spełnia kryteria, a następnie wystawia certyfikat zgodności, upoważniający do obrotu produktami rolnictwa ekologicznego.

Akredytowane jednostki certyfikujące

Kategoria: Program Ekologiczny Społem
Opublikowano: czwartek, 21, listopad 2013
Wykaz akredytowanych jednostek certyfikujących w Polsce w Rolnictwie Ekologicznym

agrobiotestAgro Bio Test Sp. z o.o.
02—787 Warszawa, ul. Nowoursynowska 166
tel./faks 022 847 87 39
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
www.agrobiotest.pl 58—500 Jelenia Góra, ul. Kardynała Wyszyńskiego 37
tel./faks 075 642 26 16

Przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności w zakresie:

  • produkcji rolnej oraz pozyskiwania dziko rosnących roślin lub ich części
  • przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego
  • wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego pochodzących z zagranicy.

 

biocertBiocert Sp. z o.o.
31—503 Kraków, ul. Lubicz 25a
tel./faks 012 430 36 06
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
www.biocert.pl

Przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności w zakresie:

  • produkcji rolnej, w tym pszczelarstwa, produkcji roślinnej, w tym ogrodnictwa, zbioru ze stanu naturalnego
  • przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego i przetwórstwo surowców żywnościowych, pasz
  • wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego pochodzących z zagranicy.

 

cobicoCobico Sp. z o.o.
31—203 Kraków, ul. Lekarska 1
tel. 012 632 35 71
faks 012 416 36 46
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
www.cobico.pl

Przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności w zakresie produkcji rolnej (bez pszczelarstwa).

 

ekogwarancjaEkogwarancja PTRE Sp. z o.o.
20—834 Lublin, ul. Irysowa 12/2
tel. 081 742 68 64
faks 081 742 83 14
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
www.ekogwarancja.pl

Przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności w zakresie:

  • produkcji rolnej oraz pozyskiwania dziko rosnących roślin lub ich części
  • przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego
  • wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego pochodzących z zagranicy.
 

pngJednostka Certyfikacji Produkcji Ekologicznej
PNG Sp. z o.o.

25—065 Piekoszów, Zajączków k. Kielc
tel./faks 041 306 48 11
tel./faks 041 306 48 14
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
www.png.ecofarm.pl

Przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności w zakresie:

  • produkcji rolnej oraz pozyskiwania dziko rosnących roślin lub ich części (tylko grzyby)
  • przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego.

 

pcbcPCBC S.A.
Biuro ds. Badań i Certyfikacji, Oddział w Pile

64—920 Piła, ul. Śniadeckich 5
tel. 067 213 82 00
faks 067 213 83 84
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności w zakresie:

  • produkcji rolnej oraz pozyskiwania dziko rosnących roślin lub ich część
  • przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego
  • wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego pochodzących z zagranicy.
spolem znaczy razem malekph malespolem lux min malespolem lux malekarta klienta males maleeko produkt maleeleganza male