krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Spotkanie studentów Europeistyki Uniwersytetu Warszawskiego z przedstawicielami spółdzielczości konsumenckiej „Społem"
Tematem spotkania była: „Spółdzielczość w Polsce, w UE i na świecie" oraz perspektywy zawodowe dla studentów.
aaa
Po generalnej przebudowie, PSS Szczecin otworzył dla klientów sklep Orion przy ul. Księcia Bogusława X 18a
Sklep mieści się w tym samym miejscu od 1973 r., a na swoje pięćdziesięciolecie otrzymał nowoczesny wygląd.
aaa
Społem Coop na szczycie Kilimandżaro!
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
Copyright by KZRSS "Społem"

Działania „Społem" WSS Śródmieście w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR IV/2015 Opublikowano: wtorek, 03, listopad 2015

„Społem" Warszawska Spółdzielnia Spożywców Śródmieście w Warszawie od lat wspiera fundacje, stowarzyszenia i innych w gromadzeniu przez nie funduszy na ich działalność statutową oraz podejmuje współpracę na rzecz lokalnej społeczności.

Spółdzielnia udostępnia m.in. w sklepach powierzchnie pod skarbony na datki od klientów. W okresie przedświątecznym, wakacji i przed rozpoczęciem roku szkolnego prowadzona jest zbiórka produktów o wydłużonym terminie przydatności, jak również artykułów szkolnych. Inną formą jest zbiórka wśród pracowników i członków spółdzielni używanych przedmiotów codziennego użytku, odzieży, obuwia pościeli, zabawek itp. Od czterech lat w placówkach zbierane są plastikowe nakrętki, których odsprzedaż przez dwie fundacje wspomaga fundusz na leczenie ich podopiecznych lub dokonywanie zakupu wózków inwalidzkich, protez czy pompy insulinowej. Poza wyżej wymienionymi sposobami pomocy są i inne formy gromadzenia przez organizacje pozarządowe środków, m.in. udział wolontariuszy zbierających datki do puszek w zamian za pakowanie klientom zakupów czy rozdawanie dyni wraz z przepisem na zupę. Niekonwencjonalnym sposobem pomocy w zdobywaniu funduszy przez Pallotyńską Fundację Misyjną „Salvatii" jest zbiórka z przychodzącej do spółdzielni korespondencji „Znaczków dobra", których odsprzedaż przez Fundację zasila jej konto. Inną formą pomocy są edycje ogólnopolskiej akcji Fundacji TVN i Mennicy Polskiej „Szczęśliwe Dukaty".
W ramach podejmowanej współpracy na rzecz lokalnej społeczności śródmiejska „Społem" WSS organizuje lub włącza się w projekty ośrodków szkolno-wychowawczych . Ostatnio, w dniach 16-26 października br. warszawskie Gimnazjum Nr 44 im. Pawła Chrzanowskiego włączyło się po raz piaty w kampanię Fundacji Dobre Życie pod hasłem: „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015". Patronami kampanii są Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Minister Edukacji Narodowej. Ideą przyświecającą kampanii jest zwrócenie uwagi na walory odżywcze i zdrowotne chleba na zakwasie, dostarczającego m.in. błonnika, skrobi, białka, witamin B i E, żelaza, magnezu i fosforu.
Podczas akcji uczniowie realizowali własny projekt, w ramach którego przygotowali stanowisko reklamujące zdrowe pieczywo, uczestniczyli w lekcjach o zakwasie i sposobach wypieku pieczywa w domu, przygotowywali śniadanie dla całej szkoły. Na zajęciach technicznych powstały książki kucharskie. Gimnazjaliści wzięli udział w konkursach na plakat, hasło reklamowe, wiersz, przepisy na chleb i własnoręczny jego wypiek w domu. W akcję tę, podobną do akcji społemowskiej o „Właściwym odżywianiu, które pomaga w nauce", włączyła się zarówno „Społem" WSS Śródmieście jak i Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie. Dyrektor ds. Sprzedaży i Marketingu Edyta Kwasowska oraz Kierownik Działu Technologii i Koordynacji Produkcji Anetta Wójcik z SPC przeprowadziły prezentacje o roli pieczywa w codziennej diecie, o rodzajach mąki i rodzajach pieczywa oraz z zakresu technologii produkcji.
Obydwie spółdzielnie przygotowały upominki dla zwycięzców konkursów, a na zakończenie spotkania odbyła się degustacja tradycyjnego pieczywa na naturalnym zakwasie z Zakładu SPC przy ul. Krakowiaków w Warszawie.