krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Spotkanie studentów Europeistyki Uniwersytetu Warszawskiego z przedstawicielami spółdzielczości konsumenckiej „Społem"
Tematem spotkania była: „Spółdzielczość w Polsce, w UE i na świecie" oraz perspektywy zawodowe dla studentów.
aaa
Po generalnej przebudowie, PSS Szczecin otworzył dla klientów sklep Orion przy ul. Księcia Bogusława X 18a
Sklep mieści się w tym samym miejscu od 1973 r., a na swoje pięćdziesięciolecie otrzymał nowoczesny wygląd.
aaa
Społem Coop na szczycie Kilimandżaro!
Łukasz Bogdanowski ze stowarzyszeniem „Szlak Mi Się Trafił" zdobył Kilimandżaro.
aaa
Ogólnopolski program Doceń Polskie ponownie certyfikował Chleb Żytni produkowany przez PSS Głogów
Wyróżnienie to przyznawane jest wyłącznie najwyższej jakości polskim produktom spożywczym
Copyright by KZRSS "Społem"

Na początku 2017 roku w sklepikach szkolnych pojawią się drożdżówki „Radziwiłłówki"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2017 Opublikowano: piątek, 20, styczeń 2017

Ministerstwo Zdrowia i Ministerstwo Edukacji Narodowej podjęły w ubiegłym roku działania zmierzające do obniżenia wymagań związanych z zawartością m.in. cukru w artykułach sprzedawanych w sklepikach szkolnych.

Na wniosek tych resortów została opracowana technologia dla drożdżówek (uprzednio wycofanych ze sklepików szkolnych) z zawartością cukru poniżej 15 g, tłuszczu 10 g, oraz 45 g sodu (1,2 g soli) w 100 g gotowego produktu. Parametry te uzyskano w ramach prac na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Mimo tych ograniczeń wyrób finalny jest smaczny i powinien zdobyć uznanie wśród uczniów.
Produkcją koncentratu mąki zajmie się firma „AKO" z Bydgoszczy, a nadzieniem Frużeladą, w kilku smakach – „ZENTIS" Sp. z o.o. z Siedlec. Za przychylność i akceptację prozdrowotnego produktu ze strony ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła nadano drożdżówce znak towarowy „Radziwiłłówka".
Właścicielem znaku jest Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej powołana przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Będzie on udostępniany producentom pod warunkiem przestrzegania zarówno receptury jak i procesu produkcyjnego.
Produkt powinien pojawić się w szkolnych sklepikach na początku 2017 roku. Ponadto, jak wynika z przekazanych informacji, „Radziwiłłówka" otrzyma znak „Produkt Polski".