Toruńskie pierniki chwalicie, kaliskich nie znacie
Używając sławy Kopernika i pierników współczesny Toruń potrafił wykreować się na wielką turystyczną atrakcję. Renoma toruńskich pierników przysłoniła wiedzę o równie smacznych kaliskich.
Jednym z najbardziej znanych i godnych zauważenia kaliskich pierników jest ten o nazwie „Premium". Wypiekany jest w ciastkarni „Społem" P.S.S. przy ul. Obozowej, gdzie załoga z pełną świadomością łączy stare tradycyjne receptury z nowoczesną technologią.
Pierwotna receptura piernika „Premium" została zdobyta przez żonę prezesa Spółdzielni, potem ta receptura przeszła przez wiele badań i prób w naszej ciastkarni, aż w końcu udało się wypracować technologię dla wypieku większych ilości. Ciasto na ten świąteczny piernik jest wyrabiane już w październiku. Potem powoli dojrzewa w kontrolowanej atmosferze, aż do okresu przedświątecznego, w którym ponownie się je wyrabia, dodaje bakalie, wypieka i wykańcza dekoracjami. - mówi Piotr Zasuń Prezes Spółdzielni.
Walory smakowe doceniają klienci naszych sklepów, w skład piernika z orzechami „Premium" wchodzi: mąka pszenna, jaja, śmietana, przyprawy korzenne, prawdziwy miód i orzechy włoskie. Jak mówi kierowniczka piekarni "Społem" pani Wioleta Kaźmierczak.
Zycie Kalisza Autor A. W.